Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Socialdemokraternas dödliga vaccintystnad

Frivilliga och sjukvårdare begraver en patient som fallit offer för covid-19 i Chennai, Indien.
Frivilliga och sjukvårdare begraver en patient som fallit offer för covid-19 i Chennai, Indien. Bild: Bild: R. Parthibhan/TT

Dagens ETC

Att prioritera människoliv över vinster är enda sättet att stoppa coronakrisen, då vaccinojämlikheten kommer få farliga konsekvenser. När Världshandelsorganisationen WTO möts idag 8 juni, är det hög tid för de svenska Socialdemokraterna att bryta sin dödliga tystnad om patentpausen. Det skriver Divya Narayanan från Bangalore.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag har ett nytt alarm på morgonen nuförtiden. Notisen från appen Telegram om att boka en vaccintid. I min morgondimma loggar jag snabbt in på Co-Win appen och försöker boka en tid. Inom sekunder ser jag ”0 lediga tider”. Att boka vaccintid i Indien är helt enkelt en omöjlig version av först till kvarn.

Men denna möjlighet är bara tillgänglig för folk som jag i det urbana Indien, med tillgång till ­teknologi. Och även med tekniken på plats är det inte lätt att få sin spruta – på grund av den extrema bristen på vaccin i Indien.

Rätten att tillverka vacciner innehas för närvarande av en liten grupp läkemedelsjättar som gör enorma vinster genom att kontrollera den globala vaccintillgången. Samtidigt som över 1,74 miljarder doser har givits i världen är skillnaden mellan länder påtaglig, med några länder som ännu inte rapporterat om sin första dos. 

Pandemins andra våg i Indien härjar fortfarande, och driver sjukhus och människor till bristningsgränsen. Det kommer ta en hel generation för oss att återhämta oss från allt vi sett i vår omgivning, på våra sjukhus och bland våra familjer.

Brist på syre och sjukbäddar, överfulla krematorier och en sönderfallande vårdinfrastruktur: Allt detta gör att mitt land nu kippar efter andan.

De senaste månaderna har jag behövt ringa oräkneliga samtal långt in på natten för att hjälpa människor i mitt lokalsamhälle att få tillgång till syre, en sjukbädd eller covidmediciner. Det jag gjort är dock ingenting jämfört med de tusentals volontärer som jobbar dygnet runt offline och online för att hitta resurser åt de som söker hjälp. Och ibland är det för sent.

Det hela blir en emotionell berg-och-dalbana för våra unga volontärer, som också måste handskas med sorgen efter att de man försökt hjälpa inte klarat sig. Det har varit en hemsk upplevelse att leva under pandemin i Indien.

Denna mardröm kan spridas snabbt. Den indiska varianten – eller deltavarianten – av viruset är 30–100 procent mer smittsam än den brittiska (som också kallas ­alphavarianten). Den finns redan i 44 länder och har nu tagit över i Storbritannien där den står för 75 procent av fallen. Med nya mutationer som dyker upp blir det omöjligt att få ett slut på pandemin utan att vaccinera hela världen.

I Sverige har nära hälften av befolkningen fått minst en dos av vaccinet. Här i Indien har bara elva procent av befolkningen fått sin första dos. Det finns också en slående skillnad mellan kontinenter. I Afrika har man den långsammaste takten, där vissa länder inte ens påbörjat massvaccinering. Enligt WHO har 87 procent av tillgängligt vaccin gått till höginkomstländer.

Indien, Sydafrika och 100 andra länder har lagt ett förslag om att tillfälligt pausa patenten på covid 19-vaccin. Nyligen stöttade Biden-administrationen i USA förslaget, ett monumentalt genombrott som sätter extra press på de länder som fortfarande blockerar patentpausen. USA är vanligtvis en hårdnackad försvarare av rätten till intellektuell egendom. Deras vändning visar tydligt att ingen i världen går säker från covid-19 innan alla är säkra. 

Men fortfarande blockerar rika västländer vaccintillgången för länder som Indien – dessa är exempelvis EU, Kanada, Schweiz och Australien. Det verkar också som att Sverige, ett av EU-länderna som motsätter sig patentpaus, föredrar att hamstra vaccin och försvara läkemedelsjättarna istället för att göra sin del i att stötta världens återhämtning från denna dödliga pandemi.

Dessa länder hävdar att de redan stödjer globala vaccinationsinsatser genom donationer till Covax, ett multilateralt system som syftar till att fördela doser rättvist bland såväl låg- som höginkomstländer. Men även med de senaste förbättringarna har Covax bara som mål att leverera vaccin till 30 procent av de deltagande ländernas befolkning. Och med produktionen begränsad till leverantörskedjorna för en handfull företag ligger programmet enligt uppgift långt efter målet.

Vi vill inte ha välgörenhet. Vi vill producera våra egna vacciner med diversifierade och inhemska produktionsanläggningar runt om i världen. Även om ett immaterial­rättsligt undantag inte ensamt kommer att lösa vaccinbristen, är det ett avgörande steg för att öka vaccinproduktionen.

Läkemedelsföretag måste också slå samman sina patent och dela med sig av sin vaccinteknik och kunskap genom Världshälsoorganisationens covid-19-samarbete. Kombinerat med att rensa bort patenthinder kommer detta att låsa upp världens globala produktionskapacitet och skapa miljarder nya doser vaccin.

Med de nya varianter som sprider sig hotas de framsteg som gjorts hittills med att vaccinera världen. Patentpausen kommer att leverera de vaccin som så desperat behövs till det globala Syd. Men det kommer också att minska risken för ­vaccinresistenta varianter av covid-19, vilket skyddar även de i länder med höga vaccinationsnivåer.

Läkemedelsjättarna mobiliserar för att försvara sina monopol. Men detta är en pandemi utan motstycke och människors liv måste gå före profit. Valet som världens ledare står inför är tydligt. De kan välja att ställa sig bakom reglerna för intellektuell egendom som håller nere den globala tillgången på vaccin. Eller så kan de bryta vaccinmonopolen, radikalt öka världens produktion och ta det livsviktiga första steget mot att få ett slut på pandemin för oss alla.

Kommer de svenska Social­demokraterna att ta parti för läkemedelsjättarnas miljardärer eller kommer de stå tillsammans med dig, mig och alla andra som hotas av covid-19?

Texten översatt av Skiftet, som också driver en svensk namninsamling för patentpaus på www.befriavaccinet.nu