Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skrota Trumps apartheidplan för Israel och Palestina

Benjamin Netanyahu och Donalt Trump under presskonferensen.
Benjamin Netanyahu och Donalt Trump under presskonferensen. Bild: Foto: Susan WalshT

ETC nyhetsmagasin.

Nu krävs det att den svenska regeringen och det internationella samfundet på allvar tar avstånd från Trumps apartheidplan för Israel och Palestina. Det skriver Anna Wester, Kerstin Dahlberg och Gunnar Olofsson från Palestinagrupperna
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

På en tillställning i förra veckan liknande ett galamingel presenterade USA:s president Donald Trump sin sedan länge annonserade ”fredsplan” för Israel och Palestina. Han log i kapp med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som hade all anledning att se nöjd ut. Planen är ensidig och orättvis. En dröm för den israeliska högern som får allt den önskat sig, medan palestiniernas rättigheter lyser med sin frånvaro. Framför allt går den emot internationell rätt, FN-resolutioner och palestiniernas krav.

På presskonferensen betonade Trump bland annat att Jerusalem ska vara ”Israels odelade huvudstad”. De delar av Östra Jerusalem som redan skurits av från staden genom murar och militära vägspärrar ska enligt planen bli Palestinas huvudstad. Gamla stan med Al Aqsa-moskéen skulle då hamna under israelisk kontroll. Trump föreslår vidare att de illegala israeliska bosättningarna på ockuperad mark ska permanentas och bli en del av staten Israel, vilket innebär en annektering av palestinsk mark. Med bosättningarna kvar och legaliserade blir Palestina ett område av splittrade bantustaner liknande de som fanns i Sydafrika under apartheidtiden. Det Trump erbjuder palestinierna är inte värt att kalla en egen stat, utan ett permanent tillstånd av apartheid slår den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem fast.

Planen kommer, om den skulle förverkligas, att underminera möjligheten till en livskraftig palestinsk stat och leda till mer våld och ökat förtryck av palestinierna. Att USA framställer sig som en lyckad fredsmäklare för Palestina och Israel, är absurt i sig. Det är ingen hemlighet att USA har en lång tradition av att stödja Israel politiskt, ekonomiskt och militärt.  USA har alltid blundat för de brott mot folkrätten som Israel genom årtionden gjort sig skyldig till, ibland genom sitt veto i FN:s säkerhetsråd. En rättvis fred skapas inte genom att ena parten gynnas på alla tänkbara sätt och den andra parten ohörd trampas till marken.

Enligt Trumps plan måste Israels säkerhet garanteras medan Palestina, som kommer att omges av Israel på alla sidor, ska demilitariseras och fortsatt utsättas för Israels gränskontroller. Palestinierna utmålas som hot och problem. Att Israel är en militär stormakt som fördriver, ockuperar och förtrycker palestinierna tycks inte relevant för analysen av säkerhetsriskerna.

Nu krävs det att den svenska regeringen och det internationella samfundet på allvar tar avstånd från Trumps apartheidplan. Inte enbart genom uttalanden, utan på ett mer kraftfullt sätt. För Israel har aldrig tidigare lyssnat till fördömanden, så det är svårt att tro att de skulle göra det nu. Den israeliska regeringen kommer att följa planen om ingen stoppar dem. Och palestinierna behöver omvärldens hjälp. Svaret på planen bör vara ökad press på ockupationsmakten genom att frysa förmånliga handelsavtal och förbjuda all handel med israeliska bosättningar. Planen måste förkastas och förpassas till ett arkiv med stämpeln Krigsplan – får ej sättas i verket.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

00:00 / 00:00