Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skriva debatt i Dagens ETC?

Dagens ETC.

Har du en idé eller en färdig artikel? Tveka inte att mejla till debatt@etc.se. Här har du även några tips på hur du skriver en bra debattartikel.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hur gör jag om jag vill att ETC publicerar min artikel?

Texten ska vara max 3500 tecken lång, inklusive blanksteg.

Skicka in ditt debattförslag till debatt@etc.se. Det går bra att skicka in färdiga texter eller idéer på saker du skulle vilja skriva om.

Skicka med en färgbild på dig själv. Om du inte har någon bra bild liggande går det bra att ta en selfie.

 

Vad gör en debattartikel bra?

Aktualitet

Det är mer intressant för både debattredaktionen och läsarna om det du skriver om är aktuellt på något vis. Sveriges förhållande till diktaturer är mer intressant när kungen reser till Saudiarabien, till exempel.

Förslag till lösning

Ingen orkar lyssna på den som bara tjatar om problem. Var konkret: hur vill du lösa det här problemet? Går det kanske att sammanställa i en punktlista?

En tydlig mottagare

Rikta dig till någon – det kan till exempel vara en person, en myndighet eller ett företag – och kräv att den/det vidtar åtgärder. Då är det också möjligt för debattredaktören att begära in en replik.

Använd argument och fakta

För att övertyga läsaren är det bra med få men genomtänkta argument. Dessutom bör du hänvisa till fakta som underbygger dina åsikter.

Erfarenheter/berättelser

Om du har personliga erfarenheter av ämnet gör det ofta texten mer läsvärd. Ett annat bra grepp är att berätta en historia. Hur kan problemet skildras på ett målande vis?

Skriv för läsaren

Är du expert på det du skriver om? Det är inte den som läser texten. Skriv så att även den som inte har stora förkunskaper förstår.

Håll dig till ämnet

Det är lätt hänt att plocka in för många olika spår och tankar i en text. Ett av de bästa tipsen till den som vill skriva en bra debattartikel är därför helt enkelt: håll dig till ämnet.

Skriv ett rubrikförslag

En rubrik med ett tydligt budskap och som väcker intresse är idealiskt. Att sätta den är debattredaktörens jobb, men ett förslag från dig skadar inte. Att skriva ett rubrikförslag under arbetet kan också hjälpa dig att hålla texten fokuserad.

Var kort och koncis

Våra debattexter är mellan 1500 och 3500 tecken långa, inklusive blanksteg. Ett tips brukar vara att skriva först och sedan skära ner texten så att den blir mer kärnfull och inte tar för lång tid att läsa.

 

Välkommen att skicka in din text!

MVH Debattredaktionen

00:00 / 00:00