Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: SD är ett sänke för Sveriges trovärdighet

Bild: Wiktor Nummelin/TT

Dagens ETC.

En av de viktigaste uppgifterna för regeringen under det svenska EU-ordförandeskapet blir att ta EU:s stora klimatpaket Fit for 55 i mål. Men med vilken trovärdighet kan regeringen leda förhandlingarna när deras viktigaste samarbetsparti, SD, har röstat nej till 13 av 14 förslag i paketet?

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kritiken i rummet var ­förödande när miljö- och klimat­minister ­Romina Pourmokhtari (L) ­besökte Europaparlamentet för en ­utfrågning tidigare i veckan.

Förväntningarna har varit stora inför det svenska ordförande­skapet. Sverige har länge varit ­ledande i klimatarbetet. Men hoppet om höga ambitioner har bytts ut mot stor oro i EU för vilken klimatpolitik det svenska EU-ordförandeskapet kommer att prioritera.

För när EU höjer sina ambitioner väljer regeringen i stället att bromsa klimatarbetet på hemmaplan.

Den högerkonservativa ­regeringen har valt att förlita sig på klimatförnekarna Sverige­demokraterna, något som leder till många frågor i EU. Svaren från regeringen uteblir. Det blev tydligt under utfrågningen av klimatministern.

Sveriges EU-ordförandeskap hann knappt börja innan tunga företrädare för SD förkastade hela EU:s klimatpolitik. EU har äntligen, efter år av eftersatthet, tagit täten i klimatarbetet. Den svenska regeringen har aviserat att det stora klimatpaketet Fit for 55 ska slutförhandlas under våren. Men vad blir det egentligen för klimatambitioner när Jimmie Åkesson håller i taktpinnen?

För den som följt hur största partiet i regeringens underlag, SD, faktiskt röstat och agerat de senaste åren kommer inte den förda politiken som en större överraskning. Jimmie Åkesson sade nyligen i en debatt i SVT att klimatmålen inte är oviktiga, men inte överordnade andra mål. Verkligheten är att SD i Europaparlamentet röstar emot allt som har med klimat att göra.

Vi socialdemokrater har jobbat hårt för att höja ambitionerna och ligger bakom både EU:s klimatlag med skarpa mål till 2030 och det omfattande lagpaket Fit for 55, med 14 konkreta lagar för att leva upp till målen.

Det räcker med att se hur SD har röstat i Europaparlamentet för att det ska bli tydligt på vilket allvar de tar klimatkrisen.

SD röstade inte bara nej till klimatlagen, utan också till 13 av 14 lagförslag i Fit for 55. De har dessutom aktivt underminerat lagförslagens ambition genom att rösta emot i princip allt vad höjda klimatambitioner heter.

Det kanske inte är förvånande för ett parti som består av klimatförnekare. Det som sticker ut är hur SD:s kulturkrig mot klimatet gjort att de röstat emot flera lagförslag som faktiskt hade stärkt svensk konkurrenskraft.

En avgift för företag utanför EU som exporterar klimatskadliga produkter till EU hade gynnat svensk grön industri som ligger före, det motsätter de sig. EU:s utsläppshandel, som ger miljardintäkter till svenska innovationer och kostnadseffektivt minskar utsläppen, röstar de emot.

Sveriges klimatminister ­Romina Pourmokhtari (L) påstår att klimatförnekarna Sverige­demokraterna inte har något att säga till om när det kommer till miljö- och klimatpolitiken på EU-nivå. Något som går stick i stäv med vad SD säger. Jag tror att det är dags för Romina Pourmokhtari att reda ut vem som faktiskt bestämmer.

Det kommande halvåret är Sveriges chans att göra avtryck och säkra EU:s höjda klimatambitioner. Nu måste regeringen sätta ner foten och visa ledarskap i klimatfrågan – och inte låta SD kasta grus i maskineriet för EU:s klimatpolitik.

00:00 / 00:00