Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Saudiske kronprinsen måste ställas till svars för Khashoggi-mordet

Journalisten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul.
Journalisten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul. Bild: Bild: TT/AP/Hasan Jamali

Dagens ETC.

Jamal Khashoggi mördades och styckades av en saudisk dödspatrull. Ändå kan landets kronprins ändå resa till sitt slott i Frankrike. Men en ny rapport från Joe Bidens administration kan förändra det här. det. ”Med de nya bevisen behöver det nu följa konsekvenser för ett sådant avskyvärt brott”, skriver Amrit Singh, jurist vid Open Society Justice Initiative.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

År 2018 besökte Washington Posts krönikör Jamal Khashoggi det saudiarabiska konsulatet i Istanbul för att hämta dokument han behövde för sitt bröllop. Han kom aldrig ut igen. Inne på konsulatet väntade en grupp personer som var där för att mörda honom, utrustade med verktyg för att se till att hans kropp aldrig hittades. Det var ett försök att få en regimkritiker att försvinna och bli bortglömd. Den strategin verkar ha fungerat bra eftersom den saudiarabiske kronprinsen, som ofta uppges ligga bakom mordet, under de två år som gått sedan händelsen i stort sett undkommit att behöva stå till svars.

Men nu i veckan fick vi nytt hopp om att det skulle bli möjligt att ställa kronprinsen till svars, då Joe Bidens administration publicerade en icke-sekretessbelagd underrättelserapport om mordet på Khashoggi. Detta är första gången som USA:s regering officiellt bekräftat prinsens roll i mordet. I över två år har Trumps administration hindrat våra försök i domstolen att säkerställa offentliggörandet av dokument som skulle avslöja sådan information, vilket inkluderar just den här rapporten.

Att rapporten lämnats ut är första steget mot att kunna ställa kronprinsen till svars och hindra honom från att bokstavligen talat komma undan med mord. Men dessa nya avslöjanden måste följas upp med bestämda åtgärder. Allt för länge har USA, EU och Storbritannien fördömt mordet på Khashoggi samtidigt som de i praktiken ignorerat det. Med de nya bevisen behöver det nu följa konsekvenser för ett sådant avskyvärt brott.

Därför uppmanar min organisation EU, och andra världen över, att sluta sälja vapen och militär utrustning till Saudiarabien och att ålägga kronprinsen, och alla andra som bär ansvar för mordet, med finansiella sanktioner och reseförbud. Att inte följa upp med dessa åtgärder vore samvetslöst.

 

Att avbryta all vapenexport till Saudiarabien skulle sända ett tydligt budskap att kränkningar av mänskliga rättigheter inte längre kommer ignoreras för att möjliggöra vapenaffärer på mångmiljardbelopp. Den verkligheten var något som den före detta presidenten Donald Trump glatt skröt om. Förra månaden avbröts vapenhandeln med Saudiarabien tillfälligt av Bidens regering, men de måste vidta strängare åtgärder och se till att förbudet varar så länge som Saudiarabien fortsätter att ägna sig åt upprepade och grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Att stoppa vapenexporten skulle inte bara skicka ett tydligt budskap om mordet på Khashoggi, utan även sätta punkt för västvärldens delaktighet – USA, Storbritannien och Frankrike är de tre största vapenexportörerna till Saudiarabien – inom ett annat område där Saudiarabien utan skrupler struntar i mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt: bombandet av civila mål i grannlandet Jemen.

 

Välriktade finansiella sanktioner och reseförbud gör konsekvenserna personliga och inte bara abstrakta. Som vid sanktioner mot ryska ämbetsmän, skulle kronprinsen och hans anhängare stå inför frusna tillgångar och reseförbud. Det finns ingen anledning till varför kronprinsen ska få besöka sitt slott i Frankrike, värt runt 300 miljoner dollar, medan ett brott han planerade går ostraffat. De som verkställde hans order, och som ännu inte fått känna på sanktioner, bör också känna pressen och veta att deras liv inte kommer fortsätta som om ingenting hänt.

 

Offentliggörande av mer statlig information om mordet på Khashoggi skulle hjälpa till att garantera att han inte glöms bort och förebygga att sådana brott sker igen. Rapporten som släpptes i veckan var inte den enda rapporten som Trumps regering undanhöll under vår rättstvist. En rapport från CIA som ofta citerats i media, men som inte släppts officiellt, avslutades med att prinsen med ”medelhög till hög säkerhet” beställde mordet på Khashoggi.

I rättssalen vägrade Trumps administration att ens erkänna att den hade rapporten. Men domstolens nyss fattade beslut kräver att USA:s regering identifierar rapporten och förklarar de rättsliga grunderna för att de undanhållit den från allmänheten.

Hatice Cengiz, Khashoggis fästmö, har uppmanat president Joe Biden att bryta med det förflutna och offentliggöra den.

Att släppa nya dokument och att vidta bestämda åtgärder mot Saudiarabiens regering och kronprinsen har lagt grunden för att vidare kunna ställa dem till svars. Ett formellt bekräftande är helt avgörande för att kunna hålla de skyldiga ansvariga både i allmänhetens ögon och i rättssalen, och att agera visar på att viljan att hålla någon ansvarig inte bara stannar vid vaga uppmaningar som uttrycker ”oro”.

 

Fastän dokument kan fortsätta komma från USA, blir inga åtgärder effektiva såvida de inte stöds av det internationella samfundet. Det är upp till de regeringar som tror på yttrandefrihet och demokrati att se till att världen där de skyldiga hålls ansvariga faktiskt blir en verklighet. Speciellt nu, när rapporten slutsatser framstår klart och tydligt, skulle ett misslyckande att vidta bestämda åtgärder mot kronprinsen och Saudiarabien vara omoraliskt. Det skulle beröva Khashoggi och dennes familj sin rätt till rättvisa. Och det skulle också bana vägen för Saudiarabien och andra auktoritära regeringar att ostraffat fortsätta mörda och förfölja oliktänkande personer.