Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så försöker SD lura svenska folket

Jimme Åkesson.
Jimme Åkesson. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

De sociala klyftorna i Sverige mellan de som har jobb och de som inte har det skulle öka med rekordfart. Inte ens Timbro eller (M) ställer sig så här långt högerut i skattepolitiken, skriver Martin Jordö (Fi).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Något märkligt hände när Sverigedemokraterna la sin skuggbudget den 19 april. SD ger Rapport nyheten först, och Oskar Sjöstedt (SD) står plötsligt i tv och säger att SD vill ta bort skatten för alla låginkomsttagare. Inga följdfrågor ställs på det underliga i att SD verkar ha plockat upp MP:s gamla krav på höjt grundavdrag.

SD:s nya skattepolitik presenteras också på SvD Debatt samma kväll. av Jimmie Åkesson. Där bekräftas deras radikala tanke: “Ingen ska betala inkomstskatt – över­ huvud taget – upp till en taxerad årsinkomst på 150 000.”

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

En speciell poäng görs i artikeln av att Sverigedemokraterna anser att pension är uppskjuten lön och ska beskattas likvärdigt.

Förslaget mottas entusiastiskt av SD:s sympatisörer. “Vi pensionärer tackar dig Jimmie!” är den mest gillade kommentaren på SD:s Facebooksida när de presenterar förslaget i en enkel bild. Alla verkar nöjda, med undantag av M som säger att SD vill göra det lättare att leva på bidrag och S som ger automatisk kritik om att förslaget verkar i hoprafsat.

Det finns ett stort journalistiskt och etiskt problem här. SD har nämligen inte alls några planer på att skattebefria all inkomst upp till 150 000 kronor. De ljuger friskt, och media svälj­er betet.

Det är enbart löneinkomst SD vill sänka skatten på – och det är alla utan jobb som ska betala. Vad SD egentligen vill är att dubbla och platta ut jobbskatte­avdragen.

SD har låtit Riksdagens Utredningstjänst (2015:2099) räkna på ett “förändrat jobbbskatteavdrag” som ska kosta 180 miljarder, nästan dubbelt så mycket som nu. De avser att exkludera cirka två miljoner pensionärer, alla sjuka, alla arbetslösa och alla andra som saknar löneinkomst.

Idén är inte ny, den kommer från högerns tankesmedja Timbro (2014).

De direkta effekterna av SD:s skattesänkning är +500kr/år till de fattigaste 10 procenten i Sverige och +16 500kr/år till de rikaste 10 procenten. Som finansieras genom höjd moms på mat, kollektivtrafik och med dyrare boende.

De sociala klyftorna i Sverige mellan de som har jobb och de som inte har det skulle öka med rekordfart. Inte ens Timbro eller M ställer sig så här långt högerut i skattepolitiken.

Knapp fem miljoner löntagare är inte “alla” och inkomst är verkligen inte samma sak som lön. SD vill nu dubbla “pensionärsskatten”. Men SD vet att de inte skulle ha en väljare över 65 år kvar om de sa det ärligt. Media sväljer felpresentationen och blir megafoner för SD:s PR-knep.

Kommer Svenska Dagbladet förse Jimmie Åkessons debattartikel med en faktaupplysning om att texten är felaktig? Kommer SVT Rapport att nu ställa de följdfrågor de borde ställt för över en vecka sen?

/