Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så får vi fler utsatta att polisanmäla sexualbrott

En ny rapport från Storasyster undersöker utsattas upplevelser av polisanmälan och rättsprocess vid sexualbrott.
En ny rapport från Storasyster undersöker utsattas upplevelser av polisanmälan och rättsprocess vid sexualbrott. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

63 procent har fått en försämrad tillit till rättssystemet efter att ha gjort en polisanmälan vid sexualbrott, det visar en ny rapport från Storasyster. Vi behöver en förändring, skriver Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare Storasyster.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Mörkertalet för sexualbrott är stort och få förövare kommer till rättssystemets kännedom. Mäns våld mot kvinnor innebär stora ekonomiska kostnader för samhället och den utsatta får ofta betala ett högt pris för de psykiska och sociala konsekvenserna av våldet.

En ny rapport från Storasyster undersöker utsattas upplevelser av polisanmälan och rättsprocess vid sexualbrott. Rapporten visar bland annat att deltagarna i studien som har polisanmält upplever att stödet och informationen under rättsprocessen är bristfällig. Utsatta som har deltagit i studien beskriver att de sällan har fått information om var de kan vända sig för stöd. De saknar information om sina rättigheter som brottsutsatt samt önskar mer information och återkoppling om hur utredningen fortskrider.

Den svenska Polismyndigheten har från myndigheter, civilsamhällsorganisationer och internationella institutioner fått synpunkter och kritik av sin hantering av sexualbrottsutredningar. Kritiken handlar bland annat om bristande utredningsåtgärder och allt för långa utredningstider. Bemötandet samt information och stöd till utsatta är något som också har lyfts fram i utredningar och rapporter. Att inte få stöd efter att ha utsatts för sexuellt våld vet vi kan medföra negativa konsekvenser för den utsatta. Att ha orken och motivationen till att polisanmäla kan dessutom försvåras av brist på stöd.

Storasysters rapport, och tidigare forskning, visar att många som polisanmäler oroar sig för att få ett dåligt bemötande och är redan innan anmälan beredda på att utredningen kommer att läggas ner. Rapporten visar även att 63 procent av personerna i studien har fått en försämrad tillit till rättssystemet efter att ha gjort en polisanmälan av sexualbrott. Samtidigt vittnar utsatta om att polisanmälan har varit ett sätt för dem att stå upp för sig själva och majoriteten av deltagarna i studien skulle rekommendera andra att polisanmäla.

Dessa grova brottsliga handlingar, utförda av främst män och killar, behöver komma till polisens kännedom och brottsutsatta kvinnor och tjejer förtjänar att få upprättelse. Storasyster anser därför att vi behöver skapa bättre förutsättningar för sexualbrottsutsatta att polisanmäla, och att stöd och information under processen ska vara en självklar rättighet.

Vi behöver en förändring, och det är nu.

Storasysters förbättringsförslag:

Förbättra bemötandet, höj kvaliteten i utredningarna och förkorta utrednings- och analystiderna genom att förstärka det brottsutredande arbetet med sexualbrott. Polismyndigheten, inklusive Nationellt Forensiskt Centrum, behöver därför resurssättas med fler utredare och analytiker som arbetar specifikt med sexualbrott.

Implementera specialenheter som utreder sexualbrott inom varje polisområde, eller anställ särskilt utbildade utredare av sexualbrott inom varje polisområde,

Säkerställ kunskapen om sexuellt våld och bemötande av utsatta hos all personal inom rättsväsendet som frekvent möter utsatta i sin profession genom att införa en obligatorisk specialistutbildning om sexual-
brott inom polis- och åklagarmyndigheten,

Säkerställ införandet av rutiner som bidrar att utsatta får den information och det stöd de behöver under hela ärendets gång.

00:00 / 00:00