Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: S-politiker: Nu behöver partiet bli klimatradikalt

Bild: Bild: Erik Simander/TT

Dagens ETC.

Som klimatpolitiskt ansvariga i Stockholms socialdemokrater har vi lett arbetet att ta fram över 50 förslag som både skulle öka omställningstakten och minska de ekonomiska klyftorna i vårt land, skriver Emilia Bjuggren och Mattias Vepsä. Så nu måste partiet lyssna – och sedan göra.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nu börjar äntligen vårt samhälle återöppnas, snart kan vi umgås med varandra och resa till nära och kära och till nya upplevelser igen. Vi är många som längtar efter att alla restriktioner ska avskaffas och att vi ska få leva fritt igen. En kris som kvarstår är dock klimatkrisen. FN:s klimatpanels besked är glasklara, klimatförändringarna är här och påverkar oss alla men vi gör inte tillräckligt. Samtidigt pekar flera studier också på att utsläppsminskningarna var fyra-åtta procent i världen under 2020. Så frågan är, hur kan vi fortsätta de helt nödvändiga utsläppsminskningarna när vi återfår vår grundlagsskyddade frihet? 

I höst har Socialdemokraterna partikongress och vi uppmanar partiledningen att lägga fram politiska förslag som visar att vi tar både klimatfrågan och den ökande ojämlikheten på allvar, samtidigt som vi fortsätter vårt grundläggande arbete med att ge människor möjlighet att vara fria och känna framtidshopp.  

Människor förväntar sig att vi ska driva en politik som leder till nödvändiga utsläppsminskningar. Runt om i världen har ungdomar och progressiva drivit på såväl i domstolar som på gator och torg, kravet är att politiken måste skärpas. EU har precis antagit en ny klimatlag och många länder öppnar nu för att öka omställningstakten. I USA har Joe Biden gjort en helomvändning från Donald Trumps linje och återanslutit landet till Parisavtalet och bjudit in världsledarna för att åter sätta klimatet högt på dagordningen.  

Som klimatpolitiskt ansvariga i Stockholms socialdemokrater har vi lett arbetet att ta fram över 50 förslag som både skulle öka omställningstakten och minska de ekonomiska klyftorna i vårt land. Detta är ett recept som vi menar både skulle krävas för att nå resultat politiskt som öka intresset för vårt parti. I höst träffas socialdemokrater från hela landet till kongress och vill uppmana partiledningen att inför kongressen lägga fram ett tydligt program för jämlikhet och klimatomställning. 

• Skärp utsläppsmålet och etappmålen 

Vi måste visa ledarskap genom att skärpa målsättningarna och rikta resurser i rätt riktning. Det innebär skärpta utsläppsmål och etappmål i linje med Parisavtalet, att klimatmålen och det klimatpolitiska regelverket integreras i alla budgetområden med sektorsvisa mål.   

• Minska utsläppen från vägtrafiken 

Pandemin har visat att det går att få ned utsläppen från transportsektorn. Men när fler reser oftare igen måste transporterna vara smartare. Kollektivt resande måste bli billigare för vanligt folk, det kan inte vara mer lönsamt och enkelt att åka bil i våra städer än att ta pendeltåg eller buss. Trafikverket måste planera infrastrukturbeslut utifrån att klimatmålen ska uppnås, till exempel genom scenariobaserad transportplanering.  

• Förbjud nybilsförsäljning av fossila bilar 2025 

Ohållbar teknik och fossila bränslen måste fasas ut för att ny teknik ska kunna implementeras. Därför måste det redan nu vara transparent när ett förbud av försäljning av fossila drivmedel finns på plats, förslagsvis 2035. För att inte den enskilda bilägaren ska bära kostnaden när de fossila drivmedlen förbjuds måste trycket öka på producenterna, efter 2025 ska de inte få sälja bilar som ska drivas på bensin eller fossil diesel. 

• Förbjud passagerarflyget på korta inrikes sträckor 

Frankrike har beslutat att förbjuda inrikesresor där tåget tar under 2,5 timmar, detta borde Sverige ta efter. Parallellt med att investeringar i tåg prioriteras måste reduktionsplikt för flyg- och fartygsbränsle införas liksom ekonomiska incitament att investera i klimatsmarta flyg och fartyg. 

• Ställ krav på fossilfrihet i alla offentliga upphandlingar 

Konsumtionsutsläppen i Sverige är idag större än de territoriella. Samtidigt har Fossilfritt Sverige har varit tydliga, det kommer krävas stöd från det offentliga både gällande långsiktighet och vid upphandlingar för att alla branscher ska kunna ställa om och bli fossilfria. Därför måste offentlig sektor nu gå före och ställa krav på fossilfrihet i alla upphandlingar. Offentlig konsumtion omfattar ungefär en tredjedel av våra konsumtionsutsläpp. 

Om vår efterlängtade frihet inte ska leda till kraftigt ökade utsläpp av koldioxid krävs det en snabb strukturomvandling. Precis på samma sätt som tidigare strukturomvandlingar måste klimatkrisen bekämpas med hållbara investeringar som lyfter människor och landsdelar ur hopplöshet och fattigdom. För minskade ekonomiska, sociala och regionala klyftor är en förutsättning för att kunna driva klimatomställningen i det höga tempo som läget kräver. De påfrestningar och krav om förändringar en skarp klimatpolitik kan innebära, ska mötas med en kraftfull politik som skänker alla trygghet i omställningen. 

Vi har inte råd att misslyckas som parti men vi får framför allt inte svika våra barn och ungdomar. Bryt med försiktighetens politik och möt framtiden med ett radikalt program som ökar sammanhållningen i vårt land och minskar våra utsläpp snabbare.   

00:00 / 00:00