Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Riksdagen kryllar av pumppopulister

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Socialdemokrater, vänsterpartister, högeroppositionen – vilken värld lever ni i? Vi som undrar är Gröna studenter. Och vi vill påminna om tre hårda fakta.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Faktum är att klimatförändringarna hotar alla levande system på jorden. Rapporterna från FN:s klimatpanels senaste utvärderingsperiod duggar nu tätt. Den senaste rapporten visar att 3,6 miljarder människor – hälften av jordens befolkning – är mycket sårbara inför klimatförändringarna. FN:s generalsekreterare har kallat rapporten “en atlas av mänskligt lidande”.

Mellan 1990 och 2015 orsakade Sverige lika stora utsläpp som den fattigaste hälften av Afrikas befolkning. Vetenskapen har slagit fast att varje tiondels grad spelar roll för hur katastrofala konsekvenserna kommer att bli.

Faktum är att det utbrutit ett fullskaligt krig i Europa. Dagar efter Putins invasion konstaterade Ukrainas representant i FN:s klimatpanel att kriget och den globala uppvärmningen har en sak gemensamt – vårt beroende av fossila bränslen. Sveriges och EU:s inköp av rysk olja, gas och andra energiråvaror göder Putins krigskassa.

Faktum är att vi precis genomgått en pandemi. Folkhälsomyndigheten kunde då ge tydliga rekommendationer och regeringen besluta om skarpa restriktioner i syfte att minska smittspridningen. Det internationella energiorganet IEA gick nyligen ut och listade tio akutåtgärder för att minska användningen av olja. Listan riktas både till regeringar och medborgare. Bland annat rekommenderas hemarbete för de som kan, samåkning och bildelning, sänkt pris på kollektivtrafik, att underlätta för gång och cykling och att göra resor med tåg istället för flyg.

Ett läge som inget annat för politisk samling kring en snabb och rättvis utfasning av det fossila – trodde vi, ja. Men vad är det vi ser istället? Jo, en riksdag som kryllar av pumppopulister och som ivrigt springer Putins ärenden.

S-regeringen sänker drivmedelsskatter, stoppar en ökad inblandning av förnybart och delar glatt ut 1 000–1 500 kronor till alla Sveriges bilägare. Det är pengar rätt ner i Putins ficka. Märk väl att 90 procent av Sveriges befolkning bor i tätorter. I region Stockholm skulle 70 procent av invånarna kunna cykla till jobbet på mindre än en halvtimme. De som verkligen inte har några alternativ till bilen hade kunnat få betydligt bättre stöd om S inte öst pengar över storstadsbilisterna.

Vänsterpartiet går ihop med SD, KD, M och L och kör över regeringen för att göra användningen av Putins olja ännu billigare. Kritiken från experter inom klimat är massiv.

Kvar står Miljöpartiet och lägger förslag om fullt importstopp av rysk energi, kombinerat med riktade stöd till dem som drabbas värst av höga priser. Kvar står Miljöpartiet med förslag om att införliva en princip om energisolidaritet i syfte att möjliggöra för hela EU att sätta stopp för import av rysk olja och gas. Kvar, men balanserandes på riksdagsspärren, står Miljöpartiet som i 40 år drivit politik för att bryta oljeberoendet.

Vi båda är nyvalda språkrör för Gröna studenter, MP:s studentförbund. Vi vet att vi har en jobbig valrörelse framför oss, men tror benhårt på att det finns en stor grupp studenter, nyexade och unga i arbetslivet som också läser nyheterna dessa dagar och undrar vilken värld S, V och högern lever i. Till er vill vi säga: Inget kommer ändras om ni inte gör slag i saken och organiserar er. Vi behöver er. Ni  behöver oss.