Debatt. .

2015-09-25 15:00
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Revolutionen är här

2015 kan vara ett ödesår för världens klimat. Men ska vi vänta på att politikerna kan det ta upp mot hundra år med den takt de håller idag. Därför måste vi själva börja agera. En helt förnybar framtid är lösningen. Det inte science fiction, tvärtom går utvecklingen snabbt. Det är upp till oss att sätta igång, skriver Rolf Lindahl, projektledare för klimat- och energifrågor på Greenpeace.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vi är många som vet att en global omställning till förnybart är möjlig. De mångas små steg kan leda till stora förändringar. Vi kan byta till bättre el, kräva fler soltak i kommunen, större satsning på vindkraft, engagera vänner eller dra igång en namninsamling för att Vattenfalls kol ska stanna kvar i marken istället för att säljas, vilket inte leder till minskade utsläpp.

I december träffas världens ledare för att förhandla fram ett nytt klimatavtal i Paris. Vi mobiliserar inför Paris och visar att det är möjligt att förändra den globala uppvärmingen. Det kräver globalt ansvar och ledarskap.

Sverige som land har en unik roll att spela. Vi skulle kunna ligga i framkant och leda världen mot 100 procent förnybart. Vi är ett rikt land med naturresurser, välutbildade medborgare som vill ta ett ansvar för klimatet.

Ändå har Sverige, eller Norden, ännu inte tagit det ledarskap som behövs för att fasa ut fossil energi och mobilisera för 100 procent förnybart. Med den hastighet som regeringen har nu kommer det ta över hundra år för att minska Sveriges koldioxutsläpp till de nivåer som behövs för att stoppa den globala uppvärmningen. Då är det försent. Regeringen måste därför släppa loss solkraften och stimulera utvecklingen av havsbaserad vind och på allvar få fart på den förnybara utbyggnaden i Sverige.

Greenpeace visar i vår nya rapport "Energy [R]evolution - a sustainable world energy outlook 2015" att förnybar energi kan utgöra 42 procent av energiförbrukningen redan 2030, och hela 100 procent 2050. Sol, vind och vatten kan tillsammans med andra förnybara energikällor och energieffektivisering ersätta smutsig fossil energi och farlig kärnkraft. Beräkningar visar att kostnader för den gröna övergången mer än väl kommer att täckas av de besparingar som görs med minskad fossil bränsleanvändning.

Det är ingen lösning att blunda för vad som är på gång. Det handlar om att fasa ut kol och olja, att stänga ner kärnkraft och istället skapa klimatsmarta lösningar, grönare städer som gagnar alla. Vi kan alla bidra. Energisektorn håller snabbt på att förändras. Solenergi kommer på sikt att skapa lika många arbetstillfällen som kolindustrin gör idag, och bara inom solcellsindustrin kommer 9,7 miljoner människor att ha sin försörjning år 2030. Förnybart är inte science fiction. Det är en revolution och den är här nu.

Greenpeace 
Rolf Lindahl, projektledare klimat- och energifrågor.
Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar