Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Rättegången mot Joel är politisk

Nödvärn. ”Att försvara sig mot en nazistattack är att bruka nödvärn, åtalet mot Joel och de andra antifascisterna bör därför bli nerlagt.”
Nödvärn. ”Att försvara sig mot en nazistattack är att bruka nödvärn, åtalet mot Joel och de andra antifascisterna bör därför bli nerlagt.” Bild: Bild: Thea Holmqvist

ETC Stockholm.

Åtalet mot Joel och de andra antifascisterna i Kärrtorp måste ses i sitt sammanhang och kan inte isoleras från den politiska högervridningen i samhället skriver företrädare för Free Joel kampanjen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Åtalet mot Joel och de andra antifascisterna i Kärrtorp måste ses i sitt sammanhang och kan inte isoleras från den politiska högervridningen i samhället skriver företrädare för Free Joel kampanjen.

Den 15 december förra året slöt flera hundra lokalbor upp i en manifestation som en reaktion mot den ökade nazistiska aktiviteten i Kärrtorp. Eleverna var trötta på att få svastikor sprayade på sin skola. Barnfamiljer var trötta på att vara rädda för nazister som genomförde militärliknande träningar i svarta uniformer på den lokala idrottsplatsen.

Nazisterna valde som svar att attackera manifestationen i syfte att skrämma Kärrtorpsborna till tystnad. Attacken motades bort av manifestationsdeltagarna, då polisen på plats var kraftigt underbemannade trots att man tidigare på dagen hade fått information om att nazisterna förberedde en attack.

I tisdags inleddes rättegången mot antifascisten Joel som står åtalad efter att ha försvarat den antirasistiska manifestationen. Joel har suttit häktad och isolerad sedan han greps i december, misstänkt för bland annat försök till dråp.

Han har erkänt att han har använt en kniv mot en av de angripande fascisterna, men förnekar brott eftersom det skedde i en situation av nödvärn.

Joel var en av många som kollektivt försvarade manifestationen och drev iväg nazisterna.

I dag tolkas både fascismen och allt motstånd som den möter utifrån en nyliberal världsbild. Tongivande röster i samhällsdebatten har etablerat den kålsuparteori som menar att allt våld är ”samma sak och precis lika illa”. Teorin gör likhetstecken mellan förövare och offer.

Händelserna i Kärrtorp och åtalet mot Joel måste därför ses i sitt sammanhang, de kan inte isoleras från den politiska högervridningen i samhället. Vi menar dock att antifascism är självförsvar, som en del av en politisk rörelse där vi tillsammans står upp mot de allt starkare fascistiska grupperna i Sverige och Europa.

Det är uppenbart att det är ett politiskt åtal som väcks mot Joel. Åklagaren väljer att tolka attacken utifrån kålsuparteorins perspektiv, trots att nazisterna var de som hade planerat en attack. Att se Joels handling som ”dråpförsök” och inte som ett handlande i självförsvar blir därför absurt.

Att försvara sig mot en nazistattack är att bruka nödvärn, åtalet mot Joel och de andra antifascisterna bör därför bli nerlagt.

Ämnen i artikeln