Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Rapporterna om Venezuela fulla av rykten och osanningar"

Pressad. Venezuelas president Nicolas Maduro.
Pressad. Venezuelas president Nicolas Maduro. Bild: Bild: Rodrigo Abd/AP/TT

Dagens ETC

Jag häpnar över hur de svenska mediernas rapportering om händelseutvecklingen i Venezuela har gått överstyr, skriver Francisco Contreras, ordförande i Latinamerikagrupperna
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag häpnar över hur de svenska mediernas rapportering om händelseutvecklingen i Venezuela har gått överstyr, skriver Francisco Contreras, ordförande i Latinamerikagrupperna

Krigets första offer är alltid sanningen, sägs det. Och uppenbart har stormedierna laddat för krig kring Venezuela. För man häpnar hur rapporteringen har gått överstyr med felaktigheter, lögner och lösa rykten.

Värst kanske är de falska bilderna. I brist på bilder med blod och ”smaskiga” inslag från Venezuela använde man sig av bilder från Grekland, Spanien, Chile, Colombia och Mexiko. CNN var kanske värst med bilder från Singapore. Studenter och demonstranter själva från dessa länder avslöjade snabbt CNN, spanska medier och andra som falsifierat bilderna via de sociala medierna med #NoEsVenezuelaEsChile eller #NoEsVenezuelaEsColombia. Den svenska rapporteringen har följt samma olyckliga informationsmönster.

SvD (2014-02-21) skrev att Maduro ”beordrat ut nationalgardet för att tillsammans med polisstyrkor slå ner demonstrationerna”. Detta dementerades av en notis från TT-Reuters som publicerade Maduros korrekta citat ”Alla som ger sig ut för att begå våldsamheter kommer att gripas”.

Dagens Nyheter (2014-02-22) rapporterade felaktigt att ”Undantagstillståndet ska tysta oppositionen” och att regeringen ”sänt fallskärmstrupper i ett försök att slå ned protesterna”. I sista meningen i artikeln preciseras, men återigen felaktigt, att det skulle vara i delstaten Táchira som ”undantagstillstånd” införts. Sveriges Radio rapporterade (2014-02-23) att regeringen militariserat ”delar av landet”. New York Times och TT-Reuters dementerade DN och SR:s rapportering då undantagstillståndet aldrig infördes i någon del av landet och fallskärmstrupper endast sattes in vid motorvägen La Fria mellan staden San Cristobal och gränsen till Colombia i delstaten Táchira.

CNN har fått ackrediteringarna för sina journalister i Venezuela indragna.

— Bosse Lindwall (@BosseLindwall) February 21, 2014

 

TV4-korrespondenten Bosse Lindwall (2014-02-22) rapporterade att “CNN fått sina ackrediteringar indragna” och SR (2014-02-24) att Maduro ”slängt ut bland annat amerikanska CNN från Venezuela”, nästan i samma minut som vi kunde se journalisterna från CNN i en livesändning från en presskonferens med just Maduro. Aftonbladet (2014-02-16) skrev att nyhetskanalen TNT24 stängts ner. Påståendet faller på eget grepp eftersom det är en colombiansk TV-kanal och fortsätter sända, om inte högerledaren Santos i Colombia beordrar att stänga den.

Aftonbladet (2014-02-17) rapporterade med stora rubriker ”Uppgifter: Kuba skickade soldater till Venezuela”, ”uppgifter” som uppdagades komma från den psykiskt instabilae ex-generalen Angel Vivas. ”Uppgifterna” var ännu en lögn på vift och bilden som skulle föreställa ”kubanska soldater” var så klart fejkad. Aftonbladet (2014-02-24) skrev också att inrikesdepartementet meddelat att ”de som deltog i våldsamheter skulle bli av med sina pass under fem år”. Ett falskt rykte som planterats den 21/2 av en insändare som förmedlades vidare av den venezuelanska oppositionella tidningen 6toPoder och som snabbt blev en ”världsnyhet”. Inrikesministern Rodriguez Torres dementerade ”nyheten” i Ultimas Noticias och via Twitter den 22/2.

SR (2014-02-25) citerar delstatsguvernören Vielma Mora med en uppmaning att släppa ”politiska fångarna”. Men vad guvernören egentligen säger är ”Jag motsätter mig att Ivan Simonovis och Leopoldo Lopez hålls kvar i fängelse”.

En ledarskribent skriver i SvD-bloggen (2014-02-24) att händelserna i Venezuela förblivit nästintill orapporterade. Vilket inte heller stämmer i Sveriges fall när varenda stormedium har haft minst tre artiklar/inslag om Venezuela under loppet av en vecka. Snarare är det en överrapportering jämfört med exempelvis osynliggörandet av bondestrejken i Colombia i augusti förra året som lamslog hela landet, med införandet av undantagstillstånd, militarisering av delar av landet och som krävde minst 20 döda, 286 gripna, 485 skadade och 4 försvunna. SvD hade (just det) noll artiklar om detta.

Francisco Contreras, Ordförande i Latinamerikagrupperna


Fotnot: Det här inlägget har tidigare publicerats på Altid.se.