Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Putins livsfarliga krig måste besvaras med global proteströrelse

Bild: Adam Ihse/TT

Dagens ETC.

Vi befinner oss vid en avgörande punkt i mänsklighetens historia. Två diktatorer, Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko, hotar nu världen med kärnvapen. Det militära angreppet mot Ukraina har eskalerat till ett akut hot om förstörelse av hela vår livsmiljö. Vi borde agera därefter, menar Bror Perjus.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

20 oktober 2018 meddelade USAs president Donald Trump att USA sagt upp avtalet med Sovjet­unionen om att avskaffa alla kärnvapenbärande medeldistansmissiler. Raketerna flyttades samtidigt närmare Rysslands gräns. Den 6 januari 2021 försökte sig Trump på en statskupp. Han inspirerade en mobb att storma USA:s parlament.

Det finns ingen militär lösning på den konflikt som Vladimir Putin startat. Den som avlossar den första nukleära bomben startar ett ­förintande kärnvapenkrig. Därför måste hela mänskligheten reagera.  

Kriget handlar om långt mer än Ukraina och en europeisk säkerhetsordning. Det är ett krig mot hela idén om demokrati. Det är demokratin Putin är rädd för. Ingenting skrämmer en diktator så som demokrati. Risken för att ett världskrig med kärnvapen utlöses av en trängd och livrädd diktator är överhängande. Därför är det ­pågående kriget ett existentiellt hot mot hela mänskligheten.

Klimatrörelsen kunde kort före pandemin mobilisera miljoner demonstranter över hela välden. Ett kärnvapenkrig förstör slut­giltigt vårt klimat, jordens biologiska mångfald och mänsklighetens möjligheter att leva ett uthärdligt liv. 

Alla tänkbara sanktioner mot den ryska diktaturen är nödvändiga men otillräckliga. Sanktionerna måste förstärkas med massiva, folkliga demonstrationer över hela världen för stopp på kriget, återtåg för de ryska trupperna, nedrustning och demokrati, stöd för det ukrainska folket, men också för det ryska, det belarusiska folket och ytterst för hela världens folk. 

Sveriges regering och social­demokratiska partiet bör ta initiativet. Kontakta övriga politiska partier, fackföreningsrörelsen, FN-förbundet, studieförbunden, alla religiösa samfund, fredsrörelsen, klimat- och miljörörelsen och alla andra folkrörelser – inte bara för en stor demonstration utan en serie demonstrationer tills krigs- och kärnvapenhotet desarmerats. 

Det svenska initiativet måste spridas vidare via alla våra internationella kanaler för att globalisera protesterna mot kriget. 

Men vårt främsta hopp står ­faktiskt till det ryska folket. ­Världens folk måste gå ut på ­gatorna för att stärka och ­inspirera det ryska folket. Det är det ryska ­folket som måste sätta stopp för sin ­diktator och trappa upp ­kampen för demokrati. 

Efter Sovjetunionens sammanbrott och ett drygt decennium av framgångar globalt för demokratin har utveckling dessvärre vänts till sin motsats. Enligt trovärdiga internationella demokrati-index lever idag endast mellan tre och fyra procent av världens folk i fullvärdiga demokratier. Nu måste vi vända utvecklingen rätt igen. 

I den kommunistiska diktaturen saknas den demokratiska struktur som gör det möjligt för politiskt aktiva medborgare att begränsa kapitalets makt. När det privata kapitalet och marknadskrafterna släpps helt fria omvandlas därför den kommunistiska diktaturen motståndslöst till en fascistisk diktatur. Den bygger inte sin makt på statligt utan på privat kapital som fördelas ut till ett fåtal så kallade oligarker. Det är vad som skett i Ryssland och sker i Kina. Kina uppges idag ha fler dollarmiljardärer än självaste USA. 

Det vi nu ser är en global förening mellan en ny högerextremism och en kommunism deformerad till fascism i en förödande offensiv mot hela demokratin som idé, ideal och praktik, övertydligt symboliserad av samförståndet mellan en Trump och en Putin. 

I vårt eget land lyfts Sverigedemokraterna fram som ett samarbetsparti för en eventuell borgerlig regering efter valet i september.

Detta har skapat stor förvirring inom såväl den politiska vänstern som borgerligheten. Delar av socialdemokratin, den övriga vänstern och miljörörelsen tycks fortfarande leva kvar i en föreställning om Ryssland och Kina som någon form av legitim motkraft till USA, Nato och EU.  

Tre starka skäl talar för att också borgerligheten, finanskapitalet och det globala militärindustriella komplexet har intresse av att fortsatt beskriva Ryssland och Kina som i någon mening kommunis­tiska stater.

Borgerligheten vill fortsatt kunna utmåla vänstern som ett kommunistiskt hot mot demokratin. 

En insikt om de kommunistiska diktaturernas omvandling till fascism skulle förinta tesen om att diktaturer automatiskt demokratiseras när kapitalet och marknads­krafterna släpps fria.

Ett erkännande av att marknaden och det privata kapitalet måste kontrolleras med demokratiska, politiska medel rycker undan grunden för kärnan i hela borgerlighetens ideologi. 

I Göteborg år 2013 fick jag den socialdemokratiska partikongressens bifall för förslaget om att partiet ska utarbeta en handlingsplan för demokratins globalisering. Nu är rätt tillfälle att utarbeta och sätta i verket en sådan plan.