Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Preem bygger ut för världens undergång

”Bensinbjässens expansion bäddar för undergång”, skriver debattören.
”Bensinbjässens expansion bäddar för undergång”, skriver debattören. Bild: Foto: Thomas Johansson / TT, Privat

ETC nyhetsmagasin.

Preem har fått klartecken att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Det är orimligt, korkat och ett stort svek mot världen. Bensinbjässens expansion bäddar för undergång. Det skriver Imaan Muqbil,Grön Ungdom i Sjuhärad, Borås.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi gör anläggningen till en av Sveriges enskilt största utsläppare av växthusgaser. Enligt företagets egna underlag skulle utsläppen fördubblas: från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton. Varje år. Detta skulle leda till en markant ökning av utsläppen och försvåra det arbete som görs idag för en klimatomställning. Det kommer inte att vara möjligt att ställa om till ett fossilfritt samhälle inom en snar framtid, om utbyggnaden sker. Det här är ett enda stort svek mot klimatrörelsen. Och mot världen.

Sverige har tack vare regeringen en grön politik som verkar för en klimatomställning. I internationella sammanhang så är vi ett föredöme. Vi kan bli det första fossilfria välfärdslandet i världen. Genom att Sverige visar vägen så ger det en bild till andra länder att det är möjligt att ställa om till ett fossilfritt samhälle.

Men möjligheten till detta minskar när Sverige slutar att vara ett föredöme. Raffinaderiet i Lysekil riskerar att höja Sveriges utsläpp till nivåer som gör det omöjligt att leva upp till Parisavtalet, eller de ambitiösa klimat- och miljömål som regeringen har lagt fram.

Sverige skulle inte längre vara ett föredöme när allt pekar på att utbyggnaden kommer att leda till ökade utsläpp av växthusgaser. Det är alltså inte bara Sverige som förlorar på detta utan hela världen, eftersom Sverige idag bär på en maktposition som ett föredöme. Om inte Sverige ska visa vägen – vilka ska då göra det?

Att 2020 investera i fossila bränslen är så korkat som det kan bli. Varje dag möts vi av de larmrapporter som kommer från forskare och FN:s IPCC. De skriker alla att det är nu vi måste ställa om för att det ska vara möjligt att nå målet på 1,5 grader. Vilka konsekvenser som klimatförändringarna kommer att få vet vi redan. De behöver inte ens nämnas. Det som däremot ska nämnas är hur fel denna utbyggnad är och att den måste stoppas.

Vi i Grön Ungdom kommer att kämpa för att regeringen stoppar Lysekils Preemraff, som anläggningen heter, nu när mark- och miljööverdomstolen gett grönt ljus till bygget.

Om Sverige ska vara ett föredöme så måste vi sluta satsa på det fossila. Lyfta det förnyelsebara. Regeringen står nu inför ett ultimatum. Antingen så ser vi till att fortsätta med arbetet för att bli det första fossilfria välfärdslandet, eller så ser vi till att öka utsläppen igen och på så sätt bidra till världens undergång.

Allt pekar på att Preems utsläpp kommer att öka. Då går det inte att försvara utbyggnaden med att detta kommer att skapa nya jobb och bidra till tillväxt. Tillväxt går att skapa grönt och Preem är idag inte grönt. De måste inse är att det inte finns vinster och jobb på en död planet. Omställningen kommer att kräva mycket. Men den kommer inte att kräva fler oljeraffinaderier.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.