Debatt. .

2014-11-04 15:06

Oseriös diskussion om politiken i Skåne

Jag kan garantera att motståndet mot Sverigedemokraterna är både djupt och äkta inom inte bara Centerpartiet men också övriga regionföreträdare för alliansen. Det hade Wolski och Egefur kunnat undersöka innan de kommer med påståenden om motsatsen, skriver Niels Paarup-Petersen (C), i en debattreplik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Socialdemokraterna Daniel Wolski och Fredrik Egefur påstår i Dagens ETC (30/10) att alliansen i Region Skåne öppnar dörren för att styra tillsammans med Sverigedemokraterna.
”Är stegen vi nu ser en början på en bredare politisk konsolidering mellan de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna?” frågar de.

Svaret är nej.

Vi har tidigare sett hur Vänsterpartister i Region Skåne påstått att ledande moderater i Region Skåne var ”blåbruna”. Det var ett skamligt sätt att bemöta människor som med all sin kraft tar avstånd från rasism och diskriminering. Vänsterpartiets ledarskap tog avstånd från uttalandet och lämnade en ursäkt vilket de ska ha beröm för. Jag trodde också att den typen av argumentation därmed var slut inom regionpolitiken. Men så är tydligen inte fallet.

Låt mig gå direkt till fakta om regionpolitikens förutsättningar efter valet. Det kan tydligen behövas.

Socialdemokraterna styr tillsammans med Miljöpartiet i Region Skåne. Det är ett minoritetsstyre som inte ens med stöd från Vänsterpartiet har majoritet för sin budget. Ingen vet i dagsläget hur budgeten som ska presenteras ser ut.

Därför har Allians för Skåne agerat precis som alliansen i riksdagen:

Precis som i riksdagen lägger alliansen fram en gemensam budget för 2015 i Region Skåne.

Precis som i riksdagen styr S och MP i Skåne i en minoritet som inte ens med stöd från V har majoritet.

Precis som i riksdagen har alliansen i Region Skåne låtit S och MP presentera en regering och låtit S och MP skapa en ny politisk organisation.

Precis som i riksdagen har inte alliansen motarbetat denna process på något sätt i Region Skåne.

Utan att ha förhandlat om budgeten, politiken eller skattesatser går Socialdemokraternas ledare Henrik Fritzon sedan ut och säger att han kommer avgå om inte allianspartierna accepterar hans politik. Som svar på detta märkliga hot säger Allians för Skåne att man i så fall kommer att styra i minoritet – alltså precis som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör idag.

Allt detta är fakta. Och det är det som Wolski och Egefur påstår är att alliansen ”avser göra sig beroende av Sverigedemokraterna för att styra Region Skåne.” Det är inte seriöst. Vi är inte alltid överens med Socialdemokraterna om vad Skåne och sjukvården behöver. Men vi brukade vara överens om att hålla en seriös samtalston.

Jag kan garantera att motståndet mot Sverigedemokraterna är både djupt och äkta inom inte bara Centerpartiet men också övriga regionföreträdare för alliansen. Det hade Wolski och Egefur kunnat undersöka innan de kommer med påståenden om motsatsen.

Men för skribenterna är syftet tydligen inte en seriös diskussion om politiken och styret i Region Skåne, utan ett försök att svartmåla Allians för Skåne. Då kan det kanske vara värt att påminna om att de enda partierna i svensk historia som ändrat i en regerings budget med hjälp av Sverigedemokraterna är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Jag hoppas att vi härmed kan övergå till att diskutera politiken inom Region Skåne på ett seriöst och framåtsyftande vis, så att skåningarna får bästa möjliga kvalitet för skattepengarna inom både vård, kollektivtrafik, kultur och alla andra ansvarsområden inom Region Skåne.

Niels Paarup-Petersen (C) 
Ledamot i regionfullmäktige