Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Orbán utnyttjar pandemin för att göra kumpaner rika

”Den hemska sanningen för ungrare är att landets åtgärder för att hantera krisen har prioriterat nepotism och kortsiktiga maktspel”, skriver József Péter Martin på Transparency Internationals ungerska avdelning.
”Den hemska sanningen för ungrare är att landets åtgärder för att hantera krisen har prioriterat nepotism och kortsiktiga maktspel”, skriver József Péter Martin på Transparency Internationals ungerska avdelning. Bild: Bild Francisco Seco/AP / Press

Dagens ETC.

I en tid då den ungerska vården kämpar för att få tag på respiratorer, har landets politiska ledning samtidigt tagit korruptionen till en ny nivå, där enorma summor slussas till oligarker och lojalister. Det skriver József Péter Martin på Transparency Internationals ungerska avdelning.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I fjol, när Ungerns regerande parti Fidesz fick extra befogenheter för att tackla pandemin, så avfärdade Viktor Orbán snabbt oppositionens oro angående omfattningen på de nya befogenheterna. Sådana distraktioner var, med premiär-ministerns ord, irrelevanta mitt under en hälsokris. Men det har tydligt visat sig att många av de åtgärder regeringen vidtagit under de senaste elva månaderna haft politiska syften – och i slutändan gagnat premiärministerns allierade och partiets väljarskara i landet.

Medan pandemins andra våg sveper över Europa, och Ungerns infrastruktur bågnar under pressen från den kraftiga ökningen av infektioner, så bör dess invånare skrämmas av Orbáns fortsatta centralisering och hans partis rutin-mässiga omfördelning av pengar till oligarker och lojalister. 

De som missade den tidigare olämpliga användningen av europeiska pengar för regeringsprojekt – såsom den kraftigt oproportionerliga järnvägen för ”tåget till ingenstans” som kostade två miljarder euro – måste nu också acceptera att, i Ungern, står EU inför en regering som tar föga hänsyn till unionens gemensamma värderingar eller regler.

Vänskapskorruption, som länge varit ett kännemärke för ungersk politik, har intensifierats under det senaste året. Ett exempel, som upptäcktes av grävande journalister i Ungern, är att subventioner som gjorts tillgängliga för landets turismbransch, som svar på pandemin – och speciellt ”Krisfaludy-programmet”, som erbjuder icke-återbetalbart statligt stöd för byggnation och utveckling av hotell, lägenheter och andra turismrelaterade företag. Under våren 2020 så delade myndigheten som ansvarar för detta stöd, Ungerska turistbyrån (MTÜ), ut pengar motsvarande ungefär 2,4 miljarder svenska kronor till branschen. 

Många av dem som gagnades av denna listiga plan har kända kopplingar till det styrande partiet Fidesz, inklusive Lrinc Mészáros, före detta borgmästare i Orbáns hemby och den rikaste personen i Ungern. Flera av bidragen har också letat sig fram till lyxiga resorter och hamnar nära Balatonsjön, som har blivit en högborg för landets politiska elit – medan Ungerns huvudstad, Budapest, mestadels gått utan stöd. Många är övertygade om att denna ojämlikhet när det gäller beviljandet av bidrag är politiskt motiverad, och en attack på stadens borgmästare Gergely Karácsony som är kritisk mot Orbán.

Det har också gjorts försök, med pandemin som täckmantel, att omplacera statligt ägandeskap i strategiska företag – oljeproducenten Mol och läkemedelsföretaget Richter – till en institution som har etablerade kopplingar till den regerande eliten. År 2020 fick -Mathias Corvinus Collegium (MCC) två obligationspaket – som enligt officiella siffror omfattade tio procent av statens totala ägandeskap i de två ovannämnda företagen – värda ungefär 8,3 miljarder svenska kronor vardera. Att använda nationella investeringar på ett sådant sätt för att få ett politiskt övertag är helt obefogat – speciellt med tanke på att landets utbildningssektor i allmänhet är underfinansierad – och att det görs vid en tid då landet kämpar för att få tag på respiratorer, tester och vaccin som behövs för att tackla pandemin. Respiratorer har även själva blivit föremål för korruption med mycket dyra offentliga upphandlingar.

Något annat som är oroande är de extraordinära regleringsåtgärder som introducerats för att göra det enklare att styra om skattepengar till anhängare. Det nionde tillägget i grundlagen innebar att definitionen för skattepengar blev smalare, vilket kan låta statliga företag, stiftelser och donationer undantas från offentlig tillsyn.

För Ungerns opposition har det också kommit bakslag, då pandemin används för att förbättra läget för Fidesz åtaganden på lokal nivå. Regeringen har upphävt vissa av kommunernas befogenheter och styrt om en icke försumbar del av deras intäkter genom att skapa vad som kallas speciella ekonomiska -zoner. Den oppositionsstyrda ledningen i tätorten Göd, till exempel, där en stor Samsungfabrik ligger, håller nu på att förlora tio procent av sin årliga budget eftersom de hamnat i en av de nya zonerna (det vill säga ett område vars skatteinkomster överförs direkt till länets budget istället för till lokala förvaltningar). Befogenheter att reglera framtida framtida investeringar i denna region bestäms nu av länsstyrelsen, som råkar vara styrd av Fidesz.

Ungern har dessutom fått se sina valregler ändrade, igen, vilket innebär att vid valet 2022 så kommer oppositionen tvingas stå på en och samma partilista och ge sig in i riksdagsvalet med  halverade statliga medel för sittande riksdagspartier. Dessutom misslyckas de nya reglerna att sätta stopp för systemet med ”falska partier”, trots att detta fenomen lett till förskingringen skattepengar värda runt 200 miljoner kronor sedan 2014.

Allt tyder på en dyster framtid för Ungern. Ett land som långsamt glidit ifrån västerländsk demokrati och mot autokrati med statlig kapitalism och svågerpolitik. Den hemska sanningen för ungrare är att landets åtgärder för att hantera krisen har prioriterat nepotism och kortsiktiga maktspel över sjukvårdens behov och landets långsiktiga utveckling. Det är ett mönster som blivit kännetecknande för Orbáns styre.

00:00 / 00:00