Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Oförlåtligt av Ann Linde

Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Sveriges utrikesminister har kränkt kurder när hon kallar PKK och IS för lika hemska ­­terrorister. Hur ska du se oss i ögonen efter detta uttalande?, undrar Ahmed Karamus. Vi förväntar oss att du som utrikes­minister tar tillbaka ditt uttalande, allt annat vore ett misstag som kommer gå till historien.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Utrikesministern Ann Lindes uttalande där hon likställer PKK med IS är oförlåtligt och ett svek mot alla de kurder som förlorade sina liv i kriget mot IS, och mot alla de yazidiska kvinnor som såldes som sexslavar.

Ann Linde sa den 27 augusti 2022 i Aftonbladet:

”Att vifta med PKK flaggor är ­precis som att visa upp en IS-flagga.” 

Lindes uttalande är kränkande och saknar relevans.

 När kurderna besegrade IS jublade hela världen, för IS var ett hot mot hela omvärlden och kurder säkerställde Lindes, min och hela världens säkerhet. Att Linde nu likställer PKK och PYG med IS är en stor skam och inte värdigt ett land som Sverige. Kurderna offrade över 12 000 martyrer i kampen mot IS, över 20 000 är skadade. Kan Linde förstå hur hennes uttalande får oss kurder att må?

Det är uppenbart att Sverige med Linde låtit sig påverkas av Turkiet med anledning av Sveriges Nato-­ansökan, men att Linde skulle gå så här långt kunde jag aldrig tro. Men låt mig ge Linde ett enda exempel på varför hennes uttalande är så fel och en stor skam!

I augusti 2014 anföll IS staden Sinjar i norra Irak där de utförde brutala massaker, folkmord, massvåldtäkter, avrättningar och sålde unga flickor och kvinnor som sexslavar till IS-medlemmar och begick brott mot mänskligheten. Detta är sannolikt IS mest kända övergrepp

100 000 yazidier och kurder flydde upp i Sinjar-bergen, där mammor begravde sina spädbarn som dog på grund av törst och den extrema värmen. Äldre dog på vägen upp till bergen när de inte orkade ta sig upp till bergen. PKK och YPG räddade yazidierna genom en säkerhets­korridor över till Rojava. 

Efter PKK:s insatser i Sinjar och mot IS har de hyllats i Svensk och internationell media. Även Iraks före detta premiärminister Haider al-abadi har sagt att PKK:s insatser varit som en humanitär organisation.

Samtidigt hjälpte Turkiet IS genom att de försedde jihadisterna med vapen, tillät deras transporter över gränser och tillät IS att söka sjukvård i Turkiet. 

Linde borde istället likställa IS-flaggan med den turkiska flaggan när turkiska soldaterna poserade med turkiska flaggan sida vid sida med IS. Jag vänder mig till direkt till Linde: Hur ditt samvete acceptera att du likställer PKK:s och YPG:s insatser med IS.

Både PKK och IS finns med i EU:s terrorlista. Det, tillsammans med att Sveriges regering just nu vill framställa sig i god dager för Turkiets regering på grund av ­Nato-förhandlingarna, är enda ­skälet till att Linde fäller ett ­sådant uttalande.

Men jag vill påminna Linde om vad EU-domstolen säger, nämligen att EU:s beslut saknar juridiska grund att betrakta PKK som en terroristorganisation. Detta vet Linde mycket väl om, men Nato-­förhandlingarna låter henne förbli tyst. Att Linde väljer att vika sig för Erdogan ger henne inte rätten att kränka kurder och betrakta de, som terrorister. Många kurder har förlorat sina kära och nära i striderna i staden Kobane, mot IS.

Jag och många kurder har ändå chockats av hennes uttalande. Linde har kränkt både kurder och yazidierna som räddades från IS folkmord, när hon jämfört PKK och IS som lika hemska terrorister. Hur ska du se oss i ögonen efter detta uttalande? Vi förväntar oss att du som utrikesminister tar tillbaka ditt uttalande där du likställer PKK med IS, allt annat vore ett misstag som kommer gå till historien.