Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nytt haveri i Stockholm – vaccinering dröjer för länge

I Stockholm kan anställda inom äldreomsorgen tvingas vänta tre månader innan vaccinering.
I Stockholm kan anställda inom äldreomsorgen tvingas vänta tre månader innan vaccinering. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Tre månader, så länge kan de58 000 personer som arbetar inom äldreomsorgen få vänta innan de vaccineras. Bakom detta ligger politiska beslut, konstaterar vänsterpartisterna Clara Lindblom och Jonas Lindberg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ulf Kristersson (M) har ett minst sagt högt tonläge i vaccinationsfrågan. Samtidigt har Region Stockholm, där Irene Svenonius (M) är högsta ansvariga politiker, överlåtit hela ansvaret för vaccineringen av personalen inom äldreomsorgen till en enda privat aktör - som inte ens vaccinerar på arbetsplatserna och som kan ta upp till tre månader på sig att vaccinera alla.

Det är oacceptabelt.

Vid det här laget är vi tyvärr vana vid att det kommer skandalrubriker från Region Stockholm. För att nämna ett par exempel handlar det om försäljningen av våra gemensamt ägda vårdcentraler och sjukhus till underpriser, miljardutdelningen till konsulter vid bygget av NKS, krisen inom förlossningsvården, de stora varslen av personal som lagts på akutsjukhusen och nu senast försäljningen av 1177 till nätläkarföretaget Kry.

Regionstyret har även fått sylvass kritik från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för sin bristfälliga hantering av äldresjukvården på äldreboenden under coronapandemin. Vi hoppades att Ivos granskning, som visade att många äldre inte fått den vård de har rätt till, skulle leda till att det moderatledda styret i Region Stockholm skulle rannsaka sig själva och lära av sina misstag. Men det verkar vara för mycket att hoppas på.

För nu har regionen, med Irene Svenonius i spetsen, genomfört ännu en upphandling som innebär att ett enda privat företag ska vaccinera alla de 58 000 personer som arbetar inom äldreomsorgen i länet. Det innebär att vaccineringen av personalen kommer kunna ta så lång tid som tre månader.

Personalen får inte heller vaccinera sig på sina arbetsplatser, som övrig vårdpersonal, utan måste själva boka en tid och sedan ta sig till en annan plats för att vaccinera sig, vilket riskerar att öka risken för smittspridning. Detta trots att det redan finns förutsättningar för att vaccinera personalen på sina arbetsplatser eftersom många av dem som ska vaccineras jobbar på äldreboenden där det arbetar sjuksköterskor som redan har vaccinerat de boende. Det finns även kommunalt anställda medicinskt ansvariga sjuksköterskor och upphandlad företagshälsovård som skulle kunna hjälpa till.

Den ineffektiva vaccineringen av omsorgspersonal kommer givetvis främst att drabba de äldre. Det blir ytterligare ett svek mot en riskgrupp som man säger sig prioritera, och ännu ett bevis på att marknaden sätts före människors rätt till god omvårdnad.

Stockholms län är den region som står för den enskilt största delen av dödsfallen till följd av pandemin, varav väldigt många som avlidit har funnits inom äldreomsorgen. Efter vårens haveri med läkarinsatserna på äldreboendena borde regionen prioritera att vaccinationen av äldreomsorgspersonalen genomförs på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt.

Det är djupt tragiskt att det inte ser ut att bli så.

00:00 / 00:00