Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nya privatiseringar hotar med en blåbrun regering

Svensk välfärd befinner sig vid ett vägskäl. Ska det finnas en separat kö där det går att köpa sig före, eller ska den som har störst behov få vård först”, skriver debattören.
Svensk välfärd befinner sig vid ett vägskäl. Ska det finnas en separat kö där det går att köpa sig före, eller ska den som har störst behov få vård först”, skriver debattören. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Under pandemin har ingen ropat på privatiseringar och utförsäljningar. Snarare har det blivit tydligt att vår gemensamma välfärd måste stärkas och att just-in-time-politikens tid är över. Trots det står sjukvården vid ett regeringsskifte inför ett nytt allvarligt privatiseringshot, skriver Talla Alkurdi (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I USA har den marknadsbaserade sjukvården dragits till sin spetts. Detta har lett till det i särklass dyraste sjukvårdssystemet i världen då landet spenderar mer än det dubbla på sjukvård per person som ett genomsnittligt OECD-land. Samtidigt är tillgången till basal hälso- och sjukvård lägst bland samtliga OECD-länder. För många är amerikansk vård ett skräckexempel på hur vanligt folk inte har råd med vård för att de saknar en privat sjukvårdsförsäkring.

Många på högerkanten menar att det är överdrivet att tro att privata sjukförsäkringar kommer ersätta vår generella välfärd. Samtidigt visar ny internationell forskning på att det kan gå snabbt. Om privata sjukvårdsförsäkringar tillåts växa kommer det bli svårt att vända utvecklingen.

700 000 svenskar har redan idag en egen försäkring. Den genomsnittlige försäkringspatienten är en man med hög inkomst och god hälsa. Det är en logisk följd av ett försäkringssystem. Det blir en lägre premie för friska personer med liten risk för sjukdom, samtidigt som det kostar mer om du är äldre, kroniker eller har en funktionsnedsättning. Med andra ord i rak motsats mot en vård efter behov.

Tyvärr fortsätter högern att blunda för en samhällsutveckling där vård efter behov inte längre garanteras. Dagens Nyheter beskrev hösten 2019 hur en storskalig privatisering öppnat upp för en marknad för privat finansiering av sjukvård. Det vill säga möjligheten att genom en privat sjukvårdsförsäkring, eller direkt betalning, gå före i kön i den offentligt finansierade vården. En lucka i vårdsystemet skapas genom att en person med sjukvårdsförsäkring har kunnat gå att få en snabbare och bättre tillgång till vård.

I Sverigedemokraternas nationella skuggbudget från hösten 2020 går det att läsa om att de vill underlätta för att privata sjukvårdssystem ska bli norm. Partiet skriver till exempel att de önskar avskaffa förmånsbeskattningen av privata sjukvårdsförsäkringar. 400 miljoner ska gå till att göra det billigare för den med tjockare plånbok att smita före pensionären med en kronisk sjukdom.

Framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem är i grunden ett hot emot vår generella välfärd, där alla ska kunna lita på att vården finns där när du behöver den. Oavsett hur mycket du tjänar. Frågan är varför Sverigedemokraterna inte står upp för den svenska välfärdsmodellen? Varför ska det blir enklare för börs­mäklaren från Danderyd att köpa sig före fattigpensionären eller den ensamstående mamman?

För oss socialdemokrater gäller fortsatt Gustav Möllers devis att ”endast det bästa är gott nog åt folket”. Detta kräver satsningar på den gemensamma vården med bättre villkor för personalen och utbildning av fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Vi säger däremot bestämt nej till gräddfiler i den offentligt finansierade vården för försäkringspatienter.

Svensk välfärd befinner sig vid ett vägskäl. Ska det finnas en separat kö där det går att köpa sig före, eller ska den som har störst behov få vård först. För mig är det självklart att vi inte ska ha några gräddfiler i vården och att ingen vård som finansieras av skattemedel ska tillåtas ta emot privata sjukvårdsförsäkringar.

00:00 / 00:00