Hoppa till innehållet

Klimatkris

Debatt: Ny politik krävs för att undvika global hunger

Bild: Farah Abdi Warsameh

Dagens ETC

Hungerkrisen är redan akut och den är kopplad till klimatkrisen. Det är dags för en annan lösning. Därför lanserar vi ett nytt sätt att organisera en rörelse med maktambition, skriver Klimatalliansen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi alla minns den extrema hettan i Sverige sommaren 2018. Torka har det senaste året plågat stora delar av världen. Den globala hungern är för tillfället på historiskt höga nivåer. Runt 800 miljoner människor kan inte äta sig mätta, situationen är akut för 239 miljoner.

Förutsättningarna för liv försämras snabbt. Havsnivån stiger, extremt väder blir vanligare och ekosystem kollapsar. Vi står inför en klimatkatastrof som kommer drabba världens fattigaste allra mest. 

Nuvarande och tidigare regeringar har misslyckats med att möta klimatkatastrofen. Det är dags för en ny lösning. Klimatalliansen lanserar ett nytt sätt att organisera en rörelse med maktambition. Vi gör det inte baserat på politisk ideologi eller partitillhörighet, utan på kunskap och kompetens.

Klimatrörelsen får fri tillgång till Klimatalliansens EU-lista. Personer från de mest tongivande organisationerna i klimat- och miljösverige får själva sortera och rangordna kandidaterna till EU-parlamentet. Vi formar inte en lista med politiker, utan med de mest engagerade och kunniga i de för mänskligheten avgörande frågorna. 

De på valbar plats är inte nödvändigtvis medlemmar i vår organisation. De kommer inte stå på listan för att säkra en politisk karriär, utan för att säkra en livsduglig framtid. Detta är ett projekt med möjlighet att vitalisera demokratin både i Sverige och EU.

EU-parlamentet är en perfekt arena för Klimatalliansens förslag. Till skillnad från den svenska riksdagen har enskilda kandidater en mycket större potential att få genomslag. EU:s arbetssätt tillåter att allianser skapas oberoende av ideologiska utgångspunkter. Klimatalliansen kan ge miljörörelsernas representanter makt i en av de viktigaste politiska församlingarna på överstatlig nivå.

Demokratin dör om den inte förnyas. Vi dör om klimatförändringarna med extremväder och torka får fortsätta. Sverige kommer också att drabbas. 

I den mest utsatta av tider har vi också möjlighet att skapa något nytt. Kom ihåg oss när det är dags att rösta i EU-valet.

Ämnen i artikeln