Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nu tar vi tillbaka kontrollen över sjukförsäkringen

Den som är sjuk ska kunna känna trygghet och ha rätt stöd till rehabilitering, skriver debattörerna.
Den som är sjuk ska kunna känna trygghet och ha rätt stöd till rehabilitering, skriver debattörerna. Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC.

Det högerkonservativa blocket gör allt de kan för att inte prata om sjukförsäkringen. Men den socialdemokratiska regeringen lägger förslag för att laga den. I höst väljer du vad av detta du föredrar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På samma sätt som vi förväntar oss att skolan, vården och om­sorgen ska fungera ska vi kunna lita på att sjukförsäkringen ger oss trygghet när vi behöver det. Den socialdemokratiska regeringen har därför lagt fram flera förslag för att laga sjuk­försäkringen. 

• Vi har gjort sjukförsäkringen tryggare för långtidssjuka. I mars 2021 ändrades regelverket för prövningen vid 180 dagar, så att fler ska ges tid till rehabilitering. Nu i januari rapporterar Försäkringskassan att andelen utförsäkringar efter sex månaders sjukskrivning har minskat betydligt under 2021. Arbetet för en tryggare sjukförsäkring har gett resultat. 

• Vi sätter stopp för prövningar mot ”hitte-på-jobb”. Istället ska prövning ske mot arbeten i en angiven yrkesgrupp. 

• Vi höjer inkomsttaket i sjukförsäkringen vilket innebär i att den maximala sjukpenningen per dag ökar från 821 kronor till 1027 kronor. Det gör att hundratusentatals får en bättre ekonomisk situation när olyckan är framme och du drabbas av sjukdom. 

Men vi är inte nöjda, vi vill mer. Nu från våren kommer flera stora förbättringar att träda i kraft. 

• Det ska bli enklare att få sjukpenning och rehabilitering efter 365 dagar. Fler ska få genomföra rehabilitering för att komma tillbaka till sitt arbete. En seger för individen såväl som för samhället.

• Den som arbetat ett långt arbetsliv och som slitit ut sig eller blir sjuk ska inte tvingas till omänsklig omställning utan i stället få sjukpenning. Idag ställs samma krav på omställning på en 34-åring som en 64-åring. Det är orimligt och därför införs särskilda regler för äldre. 

• Timanställda ska ha rätt till sjukpenning. Det omfattar bland annat många kvinnor som jobbar inom vård- och omsorg, i butik eller inom hotell och restaurangbranschen. 

Men dessa förbättringar kan vi inte ta för givna.  

I Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budgetreservation nämns inte sjukförsäkringen. Moderaterna avvisar dessutom alla förbättringar för vanligt folk. De säger nej till att förbättra timanställdas möjlighet till sjukpenning, nej till särskilda regler för äldre och nej till höjt inkomsttak i sjukpenningen. 

Moderaternas och Ulf Kristerssons politik innebär fler karensdagar och miljardbesparingar på de allra sjukaste och svagaste i samhället. Sanningen är att det högerkonservativa blocket gör allt de kan för att inte prata om sjukförsäkringen. Vilket inte är så konstigt, då Moderaterna och Sverigedemokraterna inte är överens. En högerkonservativ regering ledd av Moderaterna kommer aldrig lägga fram förslag som förbättrar för vanligt folk. 

Den som är sjuk ska kunna känna trygghet och ha rätt stöd till rehabilitering. Det är en fråga om rättvisa och anständighet, fattigdom gör ingen frisk. Med våra förbättringar tar vi tillbaka kontrollen över välfärden och sjukförsäkringen. Det ökar tryggheten för fler.