Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: Nu är de upp till dig

Ett elva mil stort område kring Talvivaaragruvan i Finland är grundvattnet odrickbart sedan en vattenbassäng brustit.
Ett elva mil stort område kring Talvivaaragruvan i Finland är grundvattnet odrickbart sedan en vattenbassäng brustit. Bild: Bild: Pekka Moliis/AP/TT

Smålands Folkblad.

Gruvföretaget lovar förstås att bassängerna inte kommer att gå sönder, men det är just bara ord. Se vad som hänt i vårt grannland Finland, skriver Fuji Hoffmann.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Gruvföretaget lovar förstås att bassängerna inte kommer att gå sönder, men det är just bara ord. Se vad som hänt i vårt grannland Finland, skriver Fuji Hoffmann.

Nu ställs arbete mot en levande landsbygd och en välmående miljö. Gruvföretaget Tasman Metals vill starta gruvverksamhet i Norra Kärr utanför Gränna och naturligtvis garanterar de i sin marknadsföring att de ska värna allt detta samt ge regionen en god portion av framtidshopp. Låt oss stanna upp vid ordet marknadsföring.

Tasman är ett företag från Kanada som endast är ansvarig inför sina aktieägare som de såklart har i uppdrag att ge högsta möjliga avkastning. De lovar guld och gröna skogar. De vill ha kakan och äta upp den, men de lovar oss att de inte kommer att äta upp kakan (fast det är precis vad de kommer att göra).

Metoden de vill använda för att få ut dessa sällsynta metaller ur marken har endast gett resultat i laboratorium och ett viktigt moment i metoden är att dricksvatten ska användas för att rena bergarterna. Vatten som ska lagras i stora bassänger. Detta dricksvatten blir med denna metod extremt giftigt och fullt av tungmetaller.

Företaget lovar förstås att bassängerna inte kommer att gå sönder, men det är just bara ord. Se vad som hänt i vårt grannland Finland i Talvivaaragruvan. Grundvattnet är odrickbart i en radie av 11 mil från den trasiga vattenbassängen från gruvan och har förgiftat tre sjöar. Finland är ett land med identiska förutsättningar som Sverige när det gäller natur och lagstiftning, så vi har något att lära av detta.
Talvivaara lovade samma sak som Tasman lovar oss här.

Risken för att bassängerna går sönder kommer alltid att finnas där. Det riskerar att förgifta Vätterns vatten, som är drickvattentäkt för 200 000 människor. Se på kartan, det är ingen liten sjö i ödemarken, det är mitt i landet med stora städer i närheten. Det är för riskabelt och helt onödigt! I ”lönsamhetens” namn ska vi alltså ta till en desperat åtgärd och sedan riskera dricksvattnet i flera generationer.

Och på tal om lönsamhet så är gruvindustrin otroligt konjunkturkänslig. Så företaget kan lika gärna slita upp sår i naturen och sedan gå i konkurs efter ett år, eller säljas till ett ännu mer skrupelfritt företag. Tasman är endast ansvarigt för sina aktieägare, de har inget ­intresse för naturen. Men de har många miljoner anledningar (dollar) att få dig att tro att ”Jo men det är nog inte så farligt”.

De har ett klart mål: Pengar till sina aktieägare. De har allt att vinna. Vi står för alla riskerna och har allt att förlora. Lösningar finns, säkert sitter du på fler än jag, men jag vet en i alla fall. Om det är sällsynta jordartsmetaller vi vill åt så ligger de och skräpar på våra vindar, på loppmarknader, men framförallt på våra soptippar och återvinningsstationer. Vi talar om gamla datorer och mobiltelefoner. Vi kan återvinna vårt elektroniska avfall och därigenom skapa jobb.

Det finns redan lagstiftning som ska stödja detta, det behövs bara vilja. Vi behöver inte kanadensiska företag som tjänar pengar på att exploatera vår natur, vi har ett ansvar att ta hand om naturen på lång sikt. Vi äger inte naturen, vi lånar den av våra barn och barnbarn. Vi kan bättre!

Vi är tillräckligt duktiga och innovativa för att finna en annan lösning.  Detta är ett ”erbjudande” vi absolut ska vägra. Vi som lever nu och kommande generationer förtjänar en bättre lösning!

Tasman påstår i sin marknadsföring att en majoritet av folket i Jönköpings län är för gruvbrytning, är det verkligen så? Nu är det upp till dig att engagera dig, det finns massor att göra och Du behövs!

Fuji Hoffmann

Fotnot: Tasman Metals planerar att starta gruvverksamheten
i Norra Kärr under 2018.