Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nu är det pumppopulister som ska styra Sverige

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Svantesson, Busch, nedlagt miljö­departement… Det här innebär en total nedprioritering av vår tids stora ödesfrågor, skriver Gröna studenter: ”Vi kommer inte att passivt se på.”

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I veckan presenterade Ulf Kristersson ministrarna i sin nya regering. Två av Sveriges värsta pumppopulist­er – Elisabeth Svantesson och Ebba Busch – har intagit posterna som finansminister respektive näringslivs- och energiminister. Miljödepartementet läggs ner och klimat- och miljö­frågorna inrättas istället under Ebba Buschs näringsdepartement.

Med en sådan omorganisering kommer den nya klimat- och miljöminister inte bli mycket mer än en knähund åt Busch. Det här innebär en total nedprioritering av vår tids stora ödesfrågor.

Många klagar på att varken Slottsavtalet eller regeringsförklaringen innehöll ordet biologisk mångfald, och att klimatfråg­an reduceras till en fråga om statliga subventioner av kärnkraft. Det är enligt oss helt fel fokus i analysen. Problemet är inte att Ulf Kristersson inte gör tillräckligt för klimat- och miljö. Problemet är att den politik som regeringen presenterat aktivt kommer att rasera svenskt klimat- och miljö­arbete, kraftigt öka utsläppen och försämra Sveriges möjlighet att påverka det internationella klimatarbetet.

I regeringsförklaringen skryt­er statsministern med att inom kort ta beslut för att rekordöka Sveriges utsläpp. Två av Kristerssons mest prioriterade åtgärder är att öka andelen fossilt i svenska drivmedel samt att öka de fossila subventionerna. Det är som om vi lever på tvärtomplaneten.

Det klimatpolitiska haveriet stannar tyvärr inte inom Sveriges gränser. Stora internationella utmaningar väntar för den svenska regeringen.

I november äger FN:s klimattoppmöte Cop27 rum i Sharm el-Sheikh i Egypten. Mötet kommer handla om det globala arbetet med att följa upp Parisavtalet, bekämpa klimatförändringar och om anpassning till en klimatförändrad värld. Att resa till mötet med ett slaktat klimatbistånd och kraftigt ökade fossila subventioner i bagaget ger Sverige en usel utgångspunkt i förhandlingarna med andra länder.

Under våren 2023 kommer Sverige att vara ordförandeland för EU. Under den här perioden kommer stora delar av EU:s enorma klimat­reformpaket kallat Fit for 55 att hanteras. Nu har regeringen inlett sin mandatperiod med att avisera att det departement som hittills ansvarat för de cirka 30 EU-klimatlagstiftningarna ska läggas ned. Med en ambitiös regering fanns chansen att Sveriges ordförandeskap skulle kunna påverka EU:s klimatarbete i en positiv riktning. Nu får vi hoppas att andra EU-länder istället kommer orka att bromsa den nya regeringens klimatvansinne.

Vi i Miljöpartiets studentförbund har noll förtroende för Kristersson-regeringens förmåga att hantera den ekologiska kris som Sverige liksom resten av världen står inför. Regeringens politik är en som gör jorden till en svårare plats att leva på, skapar lidande och dessutom skadar Sverige.

Vi kommer inte att passivt se på när Busch, Kristersson och Svantesson beslut för beslut tar framtiden ifrån oss. Vi kommer göra motstånd.