Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Nato behöver Sverige - inte tvärtom!

ETC Göteborg.

I den pågående debatten om värdlandsavtalet och Sveriges förhållande till Nato har nu två företrädare för Liberalerna, Piotr Kiszkiel och Robert Hannah, skrivit en artikel med titeln Sverige behöver Nato. Vi är nu många liberaler som inte känner igen oss i partiet längre och också lämnat det.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

För en ikon som Ingrid Segerstedt Wiberg var Fred och frihet nyckelord och innebar en politik för avspänning och alliansfrihet som ger Sverige möjlighet att verka för förståelse och insikt i de verkliga hoten mot människor och natur. När Ingrid Segerstedt Wiberg reste till Kina för att träffa fredsaktivister sågs det med misstro och hon beskylldes för att vara kommunist. Det är med förundran man idag ser dessa grumliga tankar upprepas när man vill skapa förståelse och inlevelse i hur den andre tänker och blir beskylld för att vara naiv. De liberala grundvärdena måste försvaras och det gör man inte med hot och militärt maktspråk. Det upprepas ständigt i debatten att dagens vidriga våldsanvändning inte kan lösas med militära insatser enbart.

Vi vill ha en  utrikes- och försvarspolitik nu som förmår få slut på striderna, vi vill inte se civilbefolkningar bombas  och flyktingströmmarna öka.

Vi vill ha en  utrikes- och försvarspolitik  nu, där fredsorganisationerna, erfarna statsmäns  och kulturarbetarnas kunskaper och erfarenheter av att lösa konflikter med diplomati ställs mot den våldsamma militära  krigsupprustning  som pågår.

Vi vill ha en utrikes- och försvarspolitik  nu,  som inkluderar  kvinnors deltagande  och inflytande  på samma villkor som mäns för att förebygga och hantera våld och lösa konflikter.

 

Ämnen i artikeln