Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: När Chaterine fick Biden att lyssna

Bilden på ”Chatherine Svanson” är skapad med AI-bildgenereraren Craiyon.

Bilden på ”Chatherine Svanson” är skapad med AI-bildgenereraren Craiyon.

Dagens ETC

En färdplan till ett fossilfritt samhälle, sammanfattat på en sida. Forskarna tittade på varandra och trodde att det skulle bli svårt. Men det genomfördes.

Erik Winqvist berättar historien om när megastjärnan Chatherine Svanson fick kontakt med makten – som lyssnade.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Du känner väl till Chatherine Svanson? Hon kommer från Kivik och har blivit en av världens mest framgångsrika artister. Visst brukar du lyssna på hennes hits?

Chatherine hade köpt ett litet romantiskt gods, i Sörmland. Leende kullar och befriande skog. Men hon upprördes över att Granbarkborrarna dödade hennes skog.

När hon var på en turné, såg hon bönder i Provence stå på sina dammande åkrar. Hon blev upprörd.

Eftersom hon var en megastjärna med nästan obegrän­sade resurser bad hon sin assistent att ta reda på vad skogsskadorna och torkan berodde på. Fossila utsläpp och skadlig markanvändning fick hon lära sig.

– Jag vill förstå, sa hon.

Assistenten förslog att hon skulle träffa en meteorologiprofessor och en professor från Chalmers.

Dessa forskare kom till Catherine på hennes leende sörmländska gods. Det var en varm julidag. Lindarna doftade. Mötet hade de i hennes nybyggda studio. Studion har en härlig utsikt över den blåglänsande sjön.

Två timmar tog mötet och Chatherine avslutade med att säga:

– Kan ni ta fram en färdplan till ett fossilfritt samhälle. Den ska vara kort och beskriva precis det som behöver göras. Jag betalar. Högst två sidor får det vara.

Forskarna tittade på varandra och trodde att det skulle bli svårt.

– Högst en sida får det vara, sa hon då. Och inga osäkerheter, bara vad som behöver göras, ni får en vecka på er.

Hon betalade bra så forskarna skrev ihop något och kollade med andra forskare, som också fick bra betalt. Det blev ett dokument.

Chatherine visste att alla människor ville träffa henne, hon var ju megastjärna. Så hon ringde till statsministern och sa att hon ville fika med honom.

– Kan du i morgon? det tar bara tio minuter.

Visst, sa statministern, men bara femton minuter. Toppen, sa Chatherine.

Det blev ett trevligt möte och Chatherine berättade om Provence och den döende skogen. Statministern lyssnade, men bara med ett öra för han stirrade starstrucked på megastjärnan.

Precis innan de skulle resa sig och gå sa Chatherine:

– Och här har du lösningen, kolla på den när du åker till nästa möte. Jag ringer i morgon och hör vad du tycker.

A4-dokumentet var kort och skrivet på vetenskaplig grund. Allt var egentligen självklart. Så när Chatherine ringde dagen därpå så sa statministern att – det såg väl bra ut.

Chatherine ringde några gånger till och såg till så att pappret gick till statssekreteraren. Sedan lämnade hon det hela till sin assistent som fick se till att statssekreteraren initierade lagförslag till riksdagen.

I februari skulle Chatherine ha konsert på Globen, då bjöd hon statministern på middag efter konserten. Den starstruckta statministern blev till sig av stjärnans glans och de hade så trevligt.

– Vad bra det blev med färdplanen, sa Chatherine. Ska inte du och jag åka till Biden och berätta om hur bra det har gått för oss här i Sverige? Biden gillar mig så han vill säkert träffa oss.

Joe Biden tog emot och de lämnade dokumentet till honom. Forskarna hade jobbat om det till amerikanska förhållanden. Biden tog emot dokumentet utan att läsa det, men Catherine tog kontakt med fru Biden som tvingade presidenten att läsa det. Hon bad också fru Biden att fråga sin make om vilka kongressledamöter som behövde bearbetas.

Chatherines stab bearbetade kongressledamöterna och en massa bra lagar röstades igenom.

Då ringde vår statminister till presidenten, bara för att gratulera. Biden blev stolt.

Chatherine var inte känd i Kina och Indien så hon tog kontakt med en megastjärna i Indien och en i Kina och berättade hur hon hade gjort. De gjorde likadant i sina länder.

Statsministern blev omvald. Biden tyckte att han räddat världen och världen hade blivit räddad.