Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Miljöpartiet bör inte ingå i regeringen

MP:s språkrör Gustaf Fridolin och Isabella Lövin med talman Andreas Norlén.
MP:s språkrör Gustaf Fridolin och Isabella Lövin med talman Andreas Norlén. Bild: Foto: Henrik Montgomery / TT

Dagens ETC.

En grön vision för ett hållbart
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Utifrån några av Centerns och Liberalernas krav i regeringsförhandlingarna skulle jag vilja tydliggöra hur en grön vision om ett hållbart samhälle skulle kunna se ut:

Vinster i välfärden

Utifrån en grön synvinkel finns ingen anledning att överhuvudtaget ha kvar privata företag i välfärden. Skolan är kanske det bästa exemplet: När man väljer bostad så bör detta i princip innebära att man också väljer skola till sina barn. De som bor i ett bostadsområde är ju de som tillsammans skapar lokalsamhället. Skolan är den viktigaste institutionen i detta lokalsamhälle. Om barnen känner att detta är ”vår skola”, här lär vi oss att leva och verka tillsammans. Här tar vi – tillsammans med skolpersonal och föräldrar – ett gemensamt ansvar för att bygga det hållbara samhället. Dagens skola fokuserar för mycket på konkurrenskraft och individuell framgång samtidigt som föräldrar agerar som konsumenter: ”Om inte skolan passar för mitt barn så lämnar vi och väljer en ny”. Att i stället stanna kvar och bygga tillit och trygghet i skola och lokalsamhälle kommer på sikt att skapa social hållbarhet.

Arbetsrätt

Idag behöver arbetstagarna det juridiska skydd som nuvarande arbetsrätt erbjuder. Utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv vore det dock på sikt bättre om ett ingånget avtal mellan två parter – arbetsgivare och arbetstagare – skulle kunna upphöra om endera parten begär det. Det vore på sikt bäst för båda parter och skulle hindra att man låses in i en relation som inte fungerar tillfredsställande och som kommer att fungera allt sämre ju mer man lutar sig mot juridiken i stället för att försöka förstå både vad man själv (inte minst) och den andra parten vill ha ut av relationen. För att genomföra detta behöver arbetstagarna ett stabilt och tryggt skydd mot att plötsligt bli ställda utan arbete – Medborgarlön! En sådan behöver utformas så att den går att leva på och utgår till alla vuxna medborgare utan villkor. Därmed kan arbetstagare våga utmana sin arbetsgivare för att förbättra sin arbetssituation. Likaså kan arbetsgivaren utmana sin arbetstagare för att tydliggöra vilka förväntningar man har på det utförda arbetet. Samhällsekonomiskt kan man spara oerhört mycket genom en minskad kontrollapparat samt att ”rätt man/kvinna hamnar på rätt plats” – likaså om man därigenom tillgodoser varje individs behov av att utvecklas i sitt arbete – och i sitt liv.

Bostadspolitik

En friare hyressättning med större inslag av marknadshyror vore en katastrof för stora grupper i samhället. Tvärtom bör vi styra utvecklingen mot att se bostaden som en grundläggande mänsklig rättighet såsom Hyresgästföreningen förespråkar. Att åstadkomma detta är dock inte så enkelt. Boven i dramat anses vara bostadsbristen och att för få enkla och billiga hyresrätter byggs. Debatten handlar dock enbart om att byggandet skall koncentreras till expansiva områden, det vill säg storstadsområdena. Detta vore dock förödande för utvecklingen mot hållbarhet. Den urbanisering som bara tycks fortsätta ökar vår sårbarhet och är inte förenlig med en hållbar samhällsutveckling.

En medborgarlön tillsammans med en målmedveten stimulans för människor som vill bosätta sig (och stanna kvar) i glesbygd skulle kunna vända utvecklingen. Initiera en ny egnahemsrörelse i glesbygd och inför förmånliga stödformer till småföretag som bidrar till den lokala självförsörjningen! Sänk arbetsgivaravgifter i alla glesbygdsområden som kompensation för ökade skatter på bensin och diesel! Bygg målmedvetet ut offentlig service och kommunikationer – hellre ett väl fungerande och heltäckande järnvägsnät än höghastighetståg och fyrspår mellan storstäder. Hellre väl underhållna vägar i glesbygd än stora motorvägsleder och externa köpcentra.

Målet bör vara att över hela landet skapa lagom stora samhällen med bra service och ett omland som kan ge självförsörjning av livsmedel och andra basvaror. Medborgarlönen kan då fungera som en trygghet för de som väljer att flytta ut och kanske odla själva, gå med i en REKO-ring och starta en bilpool.

De farhågor som kommer fram om medborgarlön handlar ofta om att många kommer att ”lägga sig i hängmattan”. Min farhåga är snarare att alltför få kommer att nöja sig med denna hängmatta, kanske i kombination med ovanstående aktiviteter. Elefanten i rummet är nämligen den ekonomiska tillväxten som hotar både klimatmål och mål om biologisk mångfald. Vi vet att det under flera decennier enda tydliga hacket nedåt i kurvan för totala koldioxidutsläpp i världen skedde under den ekonomiska krisen 2008 – 2009.

Kyl ner ekonomin

Slutsatsen är inte att vi ska skapa en ekonomisk kris, men att vi under kontrollerade former ska ”kyla ner ekonomin”.  Vi behöver inte längre ha så bråttom! Medborgarlön i kombination med en starkare offentlig sektor som stöd för varje medborgare ska hjälpa oss att säkerställa att svaga grupper inte ska drabbas. Livskvalitet bör prioriteras framför ekonomisk tillväxt!

Finansiering kan skapas med en mycket tydligare fördelningspolitisk profil genom skatt på energi, koldioxid, råvaror, kapital, fastigheter, förmögenheter, arv, konsumtion, etc. Det finns i Sverige idag ingen anledning att fortsätta att slita isär vårt samhälle som vi nu gör. I en ny rapport från det schweiziska finansinstitutet Credit Suisse framgår det att Sverige numera är ett av de mest ojämlika länderna i hela EU. Bland de rika länderna i världen är Sverige det land där klyftorna ökar snabbast.

En grön vision tycks alltså vara mycket avlägsen utifrån de regeringsförhandlingar som nu pågår. Därför finns det heller ingen anledning för Miljöpartiet att i nuläget ingå i en regering. Den gröna visionen bör i stället utvecklas vidare och kommuniceras till de svenska väljarna för att på sikt bygga ett starkare grönt parti, antingen inom ramen för det nuvarande MP eller i en ny grön partibildning.

00:00 / 00:00