Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: Medicin istället för choklad

Smålands Folkblad

Receptbelagd medicin enbart ska få säljas av Apoteket AB.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Receptbelagd medicin enbart ska få säljas av Apoteket AB.

Belgisk choklad och luxuösa hudkrämer – men inte tillgång till den medicin du behöver. Detta har blivit en verklighet för allt fler sedan den borgerliga regeringen beslutade sig för att avreglera Apoteket 2009. Vinstvärdet skulle återigen ställas före människovärdet. Så fungerar nämligen marknadslogiken. Så fungerar borgerlig politik.

Det här är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Att ha en tillförlitlig och patientsäker tillgång till läkemedel ska vara en rättighet för alla människor i hela Sverige, i Stockholm liksom i Vaggeryd eller Bor. Men sedan apoteksavregleringen har kontrollen blivit sämre och sämre och i dag är det stor risk att rätt läkemedel saknas på det apotek som ligger närmast dig. I slutändan blir detta därmed en fråga om liv eller död. Och då tröstar inte ens belgisk choklad.

Vi i SSU anser att detta måste få ett slut. Läkemedelstillgången ska inte styras av marknadslogiken. Därför föreslår vi att receptbelagd medicin enbart ska få säljas av Apoteket AB. Belgisk choklad eller rätt medicin på ditt apotek – det är ditt val.

Ashkan Panahirad
ombudsman för SSU
Simon Johansson
ordförande för S-studenter i Jönköping

Ämnen i artikeln