Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Lundin Petroleum håller stämma – och kallar sig ansvarsfullt

Dagens ETC.

Ansvarsfull tillväxt. Det är titeln för Lundin Petroleum årsredovisning för 2013. Det är kanske ett löfte för framtiden – men det är inte rättvisande för företagets verksamhet historiskt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ansvarsfull tillväxt. Det är titeln för Lundin Petroleum årsredovisning för 2013. Det är kanske ett löfte för framtiden – men det är inte rättvisande för företagets verksamhet historiskt, skriver Kerstin Lundell.

Idag 15 maj är det bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm för oljebolaget vars företrädare kan komma att åtalas för brott, till följd av företagets verksamhet i södra Sudan för drygt tio år sedan. Det här är också bolaget som satte igång den verksamhet i Etiopien som Schibbye och Persson skulle granska när de blev gripna och dömda till fängelse.

Men visst, bolaget ser bättre ut nuförtiden. På företagets oljefält i Norge pågår inte folkfördrivning. Men att allt ser bättre ut nu beror inte på att de som leder företaget gjort bot och bättring utan på att den mer kontroversiella delen av verksamheten avyttrats.

Nu senast håller alla spår efter engagemanget i genomkorrupta och våldsamma Kongo Brazzaville på att försvinna. Lundins dotterbolag där är begärt i likvidation, står det i en fotnot i årsredovisningen.

I andra fall har den ansvarslösa verksamheten tagits över av ett broderbolag, Africa Oil.  Det började med att ett konstigt kontrakt med en icke-existerande stat, Puntland, skulle tecknas. Lundin Petroleum förberedde affären men kontraktskrivare blev det kanadensiska bolag som nu tar hand om de blodiga konflikter som följde av affären. Sedan tog Africa Oil även över ansvaret för Etiopien, där många civila drabbats av ond bråd död, massvåldtäkt eller flykt från hus och hem, till följd av oljekonflikten där.

Lundin Petroleum kvalar bara in som ansvarsfullt bolag för dem som har kort minne.

Fast att ta ansvar är att erkänna sina brister. Och det har företaget inte gjort. I berättelsen om vad Lundin Petroleums styrelse gjort, står det att den "fört diskussioner angående ogrundade påståenden i media gällande bolagets tidigare verksamhet i Sudan". Problemet är ju att det även förekommit välgrundad kritik i medierna. Men årsrapporten erkänner inte ens existensen av det. Så därmed kan företaget inte ta ansvar heller.

För den som vill ta ansvar, är därmed Lundin Petroleum ett företag att undvika. Att man ska undvika Africa Oil är ännu mer uppenbart. Men nu verkar även det bolaget på väg in i det svenska finrummet. Storbanken Nordea har nämligen gått i god för att det företaget tar sitt ansvar. Nordea Fonders vd Sasja Beslik har rentav åkt ut i fält, i Kenya, för att granska det som ska föreställa företagets verksamhet.

Tyvärr blev det fel där. På skjortorna på dem som intervjuas i filmen som Nordea visar på sin hemsida står det Tullow. Inte Africa Oil. I själva verket måste Nordeas besök och därmed också film handla om brittiska Tullow Oil som har ansvar för flera oljefält i Kenya där Africa Oil visserligen är en partner men inte själv bedriver verksamheten. Africa Oil har ansvar som operatör på ett oljefält men där heter partnern Marathon, inte Tullow.

Men varför alls åka till Kenya och granska oljeverksamheten där?  Ingen har påstått att den skulle vara särskilt förkastlig. Problemen finns ju i Etiopien och Somalia först och främst. Så Nordeas försök att rentvå ett av den svenska börsens mest kontroversiella bolag håller inte måttet alls. Försöket är rentav pinsamt.

När det här skrivs, sitter Lundin Petroleums aktieägare samlade och lyssnar på företagsledningen, medan solen lyser på Stockholms gator. Men därinne på Grand brukar gardinerna vara fördragna.

00:00 / 00:00