Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Löfven ska inte utesluta regering med Moderaterna

Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Regeringskrisen är inte över, men det finns möjligheter för Stefan Löfven (S), inklusive att kroka arm med Ulf Kristersson (M). Och om det blir extraval krävs egen politik som vänder sig till stora grupper väljare, skriver Jimmy Jansson, Socialdemokraternas toppnamn i Eskilstuna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag har full respekt för vad statsministern landar i. Men vad borde göras? 

1. Det regeringsalternativ som finns i mandat bildar en regering som kan funka till valet. Svenskarna har röstat 2018. Hantera pandemin och kicka igång ekonomin. Centerpartiet släpper punkt 44, mot något annat, gör den istället till valfråga. Vänsterpartiet accepterar budgeten som regeringen och Centerparitet lägger fram. Liberalerna kan slippa extraval och kan kanske rädda sig kvar i riksdagen mot att hedra det avtal de ingått. Om inte kommer Centerpartiet och Vänsterpartiet att motverka det de båda säger sig värna. Att Sverigedemokraterna inte får inflytande. Deras trovärdighet faller. 

2. Släpp fram en S-regering fram till valet som får söka majoriteter och förhandla fram en budget – i den breda mitten. Alla partier vet vad de inte vill. Men vad tusan vill ni? Kan ni inte prata med varandra så gör det genom en regering som får jämka. 

3. S och M bildar en tillfällig regering som fokuserar på pandemin och kickstartar ekonomin. Kontroversiella förslag läggs åt sidan. Fokus på Sverige. Partierna stärks inför det ordinarie valet. Vem vet. Kanske fungerar över förväntan. Sunt förnuft. Väljarna skulle förstå och inte straffa. Utmaningen är ordinarie valrörelse. Men det går. 

Vid extraval kan inte S driva en valrörelse på att bara tycka illa om ett annat parti. Man vinner val på egen politik. Om den är bra. 

Att blunda för cirka 30 procent av väljarstödet kommer att göra det fortsatt svårt att bilda regeringar, som kan regera. Det stärker ytterkanter! Båda sidor har problem med små regeringar som har stöd av partier som inte kan samarbeta. Högern lider av det. Vänster/mitten lider av det.

Gå till val på en offensiv agenda för Sverige och ta stöd som finns.

Löntagarna först. Kraftigt höjda pensioner. Klimatpolitik som gör skillnad men inte straffar folk och företag. Märkbart mer resurser till sjukvård, skola och äldreomsorg. Mer restriktiv migrationspolitik om nya lagen är otillräcklig. Stryp arbetskraftsinvandring som inte är spetskompetens. Höjda skatter på riktigt höga inkomster som riktas med andra förändringar till sänkt skatt på den som jobbar med en låg inkomst. Höj barnbidraget och fasa ut flerbarnstillägget efter tre barn. Rusta sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Fler bostäder som människor har råd med. Högre bostadsbidrag till unga, ensamstående och äldre baserat på behov och situation. Offensivt program mot allt fusk i välfärden. Driv att vinstuttagen ur välfärden ska bort med bibehållen vallfrihet. Straffa inte den som väljer bort skolor som inte håller måttet på grund av segregation. Höj straffen på fler brott. Satsa på förebyggande. 

Tvinga andra partier att förhålla sig till S. Det skapar stora spänningar i en SD-beroende höger och i SD.

Om högern vinner ett extraval är manegen krattad. Konjunkturen vänder. Pandemin ebbar ut. Jobben blir fler. De kommer innan nästa val inte skrämma upp väljarna i onödan. Det kommer att vara enkelt för dem. De kommer inte hinna få mycket gjort. Både fördel och nackdel. Bara ligga lågt och göra populära saker. Inte verka farliga. Lägligt inför ordinarie val. Behöver heller inte fullt ut visa hur partierna förhåller sig till varandra. 

Det är vad misstroendet riskerar leda till. 

Ansvaret bär den som tryckt på knappen. Ingen annan.

00:00 / 00:00