Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Löfven, du ställde om Sverige för att klara covid - gör samma sak med klimatet

Bild: Bild: Pressbild, TT

Dagens ETC.

Efter pandemin vet vi att vi kan klara stora utmaningar. Pandemihanteringen kan lära oss något om hur vi ska agera när vi står inför ett klimathot. Vi kan göra om och göra rätt, det skriverJesper Lindholm, S-politiker Sundbyberg
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Stefan Löfven, du gjorde det med covid - gör det med klimatet. Ett dödligt virus har fått oss att byta livsstil och göra stora ansträngningar för att rädda liv. Den långt mer dödliga klimatkrisen borde få oss att göra samma sak. I skrivande stund är hundratals antingen döda eller saknade efter regnstormen i Tyskland och Belgien och nya extremväder slår till dagligen runtom i världen. Samtidigt pågår översvämningar i Kalmar och skogsbränder på flera platser i Norrland. Klimatkrisen är här. Sverige måste agera och pandemihanteringen visar oss vägen. Vintern 2020 skred Sverige till handling efter att vi tagit del av överbelamrade sjukhus i Italien och en kinesisk diktatur som svetsade igen dörrar så att folk inte kunde sprida viruset bortom sina hem. Sommaren 2018 dog hundratals i förtid och rekordstora skogsbränder utbröt i Sverige på grund av en extrem värmebölja. Då hade Sverige kunnat reagera som vi gjorde med covid: ställa om för att rädda liv och trygga framtiden. 

Värmeböljan år 2018 var en extrem sommar för Sverige då – men det kommer bli en vanlig företeelse för oss framöver. Skördarna år 2018 var de sämsta i Sverige på 59 år och 45 % mindre än året innan. Drygt 600 svenskar kan ha dött på grund av värmeböljan samma år (Läkartidningen, 21/2019). Det är liv vi sällan talar om. Men vi talar om skogsbränder. År 2014 ägde Sveriges värsta skogsbrand på 60 år rum i Västmanland. Bara fyra år senare brann nästan dubbelt så mycket skog upp i Sverige. Hela byar evakuerades och brandkårer från hela Europa ryckte ut till vår nöd. Det är bara en tidsfråga innan en ännu större skogsbrand sker. Lägg därtill högre risk för stormar, översvämningar, skyfall och jordskred.

Vi måste förbereda och anpassa oss. Vi vet att fler äldre och sjuka kommer att dö. Våra liv kommer att påverkas svårt av vattenbrist, torka som förstör skördar och extremväder som lamslår kollektivtrafik och vägar. På samma sätt kommer hem, byar och städer brinna, översvämmas eller rasa. Hela Sverige kommer att påverkas av en hotfull omvärld i klimatkris med fler konflikter, väderkatastrofer och flyktingströmmar. Nu larmar SMHI om den pågående värmeböljan och vi fortsätter förstöra vårt klimat. Det är dags att möta verkligheten och byta livsstil igen. Förra året gällde det corona, nu gäller det överlevnad i  en ännu större omfattning. Vi kan förändra och förbättra vardagen för att minska utsläppen och anpassa samhället till ett förändrat klimat. Endast gemensam handling kan ge oss hopp. Vi kan klara klimatkrisen.

Ironiskt nog är klimatkrisens extremväder starka möjligheter för politikerna att väcka opinion för och genomföra klimatomställning. Värmeböljan år 2018 hade kunnat bli en vändpunkt: där politikerna hade kunnat axla ledarskapet för att minska utsläppen och anpassa samhället i nödvändig enorm omfattning. Men den svenska regeringen antingen missade den möjligheten eller ville inte göra det som krävs för att trygga vår framtid. Ett år efter värmeböljan förklarade den ansvarige ministern Mikael Damberg att de ovanligt stora skogsbränderna beror på klimatförändringarna och att Sverige behöver skaffa sig en bättre brandberedskap (25/4 2019, Aftonbladet). Regeringen köpte in brandflyg och gav samordningsuppdrag till myndigheter. Två beslut som är rimliga men också otillräckliga. 

Det kommer inte stoppa fler skogsbränder från att ske. Ett ansvarsfullt svar från politiken på 600 döda svenskar och nedbrända skogar och byar vore att säga: “klimatkrisen är här – vi måste göra allt för att minska utsläppen och förbereda oss på ett varmare klimat. Vi kallar till nationell samling och vi kommer ta fram ett starkt program med många åtgärder. Det kommer förändra och förbättra vår vardag om vi agerar smart och tidigt. Framförallt kommer det rädda liv nu och framöver. Tillsammans kommer vi att göra framtiden tryggare.”

Om regeringen blundade för riktiga lösningar på klimatkrisen, så ville opposition bokstavligen kasta bensin på elden. Högerpartierna gick till val samma varma år 2018 på att avskaffa flygskatten och sänka bensinskatten (sida 9, Moderaternas valmanifest 2018). Media å sin sida rapporterade om skogsbränderna med stor dramatik men misslyckades med att koppla dem till den annalkande klimatkatastrofen. Media kan skriva hjärtskärande reportage om bilister som får betala för högre bensin när vissa partier vill höja miljöskatten. Men media gör ingen seriös granskning av de partier som vill göra fossila bränslen billigare. Framförallt kopplar inte media sådan livsfarlig politik till att enskilda människor förlorar sina hem och skogar till bränderna. Om media avstod att prioritera klimatkrisen, så var vi väljare inte mer  villiga att göra det under valet 2018. Våra äldre och sjuka dog i högre omfattning. Våra liv präglades av bränder, torka och överhettning. Men röken hade knappt lagt sig innan vi röstade på samma gamla vanliga politiker som misslyckats med klimatfrågan. Men vi vet bättre nu efter pandemin. Vi kan klara stora utmaningar om vi agerar starkt tillsammans. Vi kan göra om och göra rätt.

Vi behöver en regering som kan säga sanningen, erbjuda lösningar och ge oss hopp: vi måste förändra våra liv för att klara klimatkrisen och trygga framtiden. Dagens politiker erbjuder vaga mål som är dömda att misslyckas och accepterar ständigt växande utsläpp år efter år.  Enligt FN är klimatförändringarna det största hotet vi någonsin har upplevt.  Att peka på klimatkrisens hot och börja bygga om samhället behöver inte väcka oro eller ilska – tvärtom kan det förbättra vardagen och ge oss hopp om framtiden. Tänk att uppleva en värld där vi ställer om och där forskarna ser goda resultat som leder till en trygg framtid. Föreställ dig värmeböljor där våra äldre och sjuka är väl omhändertagna. Tänk dig extremväder där samhället är redo och där utsatta människor istället är förberedda. Ett samhälle där städer är grönare med fler som cyklar och med färre bilar som är tysta och går på el. Ett Sverige där landsbygden har tryggade vattenresurser, starkare räddningstjänst och där bönderna blir fler och rikare på grund av ökad efterfrågan på lokalproducerat. En natur där mångfalden och växtligheten ökar för att det bidrar till ett stabilt klimat. Stefan Löfven, du ställde om Sverige för att klara covid - gör samma sak med klimatet. Allt vi begär är hopp och handling.