Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Linje 17: "Dags att Polisen tar ansvar för sitt misslyckande i Kärrtorp"

På Kärrtorps IP visade tiotusentals personer sitt stöd för antirasismen en vecka efter naziattacken.
På Kärrtorps IP visade tiotusentals personer sitt stöd för antirasismen en vecka efter naziattacken. Bild: Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC.

Två dagar före manifestationen i Kärrtorp fanns underrättelseinformation om en planerad attack. Idag vet vi att informationen visade sig stämma med kuslig precision. Polisen och ansvariga makthavare måste ta ansvar för sina många misstag – nu.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Polisens misslyckande i Kärrtorp är ännu ett i raden av ödesdigra missbedömningar och bagatelliseranden av organiserade fascisters systematiska våld i Sverige idag, skriver företrädare för den antirasistiska organisationen Linje 17 mot rasism.

Den 15 december 2013 höll vi en manifestation i Kärrtorp för att visa vårt missnöje med att hakkors och nazistiskt hat hade dykt upp på våra väggar och att människor blivit hotade och misshandlade på våra gator. Manifestationen hade precis börjat när ett trettiotal nazister, beväpnade med knivar, flaskor, stenar, sköldar, bengaler och knallskott marscherade upp på torget för att skada och skrämma oss till tystnad. På plats fanns sex poliser. Hur det hela slutade är en del av modern svensk historia. Nu visar en intern polisutredning att Säkerhetspolisen och Polisen visste allt om nazisternas kommande attack – flera dagar innan den ägde rum.

Detta framkommer i den förundersökning om tjänstefel som nu offentliggjorts (Polisens internutredning 0150-K6026-13) och är resultatet av Linje 17 mot rasisms polisanmälan av polisen som gjordes två dagar efter manifestationen.

Av förundersökningen framgår att det åtminstone två dagar före manifestationen fanns detaljerad underrättelseinformation. Bland annat visste man att 30-40 medlemmar av Svenska motståndsrörelsen skulle beväpna sig med ”gatustridsvapen” och pyrotekniska varor inför sitt angrepp. Denna information har enligt förundersökningen nått åtminstone ett 30-tal personer på olika nivåer, däribland Söderortspolisen, som har haft gott om tid på sig att planera en insats i proportion till hotet.

Idag vet vi att informationen visade sig stämma med kuslig precision. Följderna av polisens icke-agerande är många och tragiska. Det har skapat trauman för många av oss, barn och vuxna, som var i Kärrtorp den dagen och stod upp för något som självklart som alla människors lika värde. Bland de vittnesmål som lämnats till vår sajt Kärrtorp Vittnar finns historier om att inte längre våga tala öppet, demonstrera, om svåra sömnsvårigheter och om förlorat förtroende för polisen och samhället, både bland unga och gamla. Vi ser också i berättelserna en tydlig tacksamhet mot de som vågade försvara manifestationen mot den våldsamma attacken.

Trots att internutredningen drog slutsatsen att polisen har gjort allvarliga misstag är förundersökningen nerlagd och ingen kommer att ställas till svars. Det är tragiskt och tyvärr ingen överraskning. Men det som gör oss mer upprörda är att ett flertal personer (även från Linje 17 mot rasism) som försvarade manifestationen har delgivits misstanke för våldsamt upplopp och anförande av våldsamt upplopp. Vi som var där vet att den bild av Kärrtorp som polis, åklagare och medier fortsätter berätta inte stämmer. Det som hände var inget bråk, inget upplopp. Vi blev angripna av beväpnade nazister och hade vi inte försvarat oss så väl hade mycket allvarligare saker kunnat hända.

Med sitt agerande säger polis och rättsväsende oss att vi gör bäst i att låta bli att protestera mot nazisternas hotfulla och våldsamma aktiviteter i våra områden, annars får vi antingen skylla oss själva om vi råkar illa ut eller riskera att bli gripna och åtalade om vi samlar oss för försvar. Signalerna som sänds är cyniska och motbjudande – vi får skulden för att polisen misslyckades med att försvara oss.

Polisens misslyckande i Kärrtorp är ännu ett i raden av ödesdigra missbedömningar och bagatelliseranden av organiserade fascisters systematiska våld i Sverige idag. I rättegången mot nazisterna efter Kärrtorp fälls inte nazisterna för anförande och anstiftan till våldsamt upplopp, trots graverande bevisning i form av omfattande video- och ljudmaterial och ett fyrtiotal skickade sms.

På samma sätt förblev vittnen ohörda och filmmaterial ogranskat när samma grupp nazister stod inför rätta för en grov misshandel i Uppsala sommaren 2013 och mordförsöken på feministerna i Malmö avfärdades av polisen raljant och tvärsäkert som ett ”bunkaslagsmål” varpå de skyldiga släpps fria. Därför känner vi oss nu tvungna att sätta ner foten: denna utveckling får inte fortgå.

Vi var alla på torget i Kärrtorp den femtonde december delaktiga i att försvara vårt demokratiska samhälle, allas rätt att känna sig trygga på våra gator och torg, allas rätt att tydligt säga ifrån när hatet växer. Polisen och rättsväsendet måste sluta jämföra kamp för mångfald, kärlek och antifascism med högerextremistiska hatbrott. Polisen och ansvariga makthavare måste ta ansvar för sina många misstag – nu.

00:00 / 00:00