Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Lever du verkligen din barndomsdröm, Jimmie?

Dagens ETC.

Att bedriva hetsjakt på romer kan omöjligt vara det du drömde om att göra när du var liten, skriver Carlos Zaya i ett öppet brev till Jimmie Åkesson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den hetsjakt du nu bedriver kan omöjligt vara det du drömde om att göra när du var liten, skriver Carlos Zaya i ett öppet brev till Jimmie Åkesson efter reklamattacken mot romer.

När jag klev av tunnelbanan mötte jag en syn som fick mig att vibrera av ursinne. Framför mig ser jag stora reklamaffischkampanjer från Sverige-”demokraterna”, där Jimmie Åkesson avbildas med ett belåtet leende tillsammans med texten ”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator.”

Jag kunde inte tro mina ögon. Än mindre att ta in att kampanjen visas på en offentlig plats. Att främlingsfientlighet strömmar ur Åkessons mun är inte direkt en nyhet, men att få stora reklamaffischer upptryckta i ansiktet kändes som en direkt attack mot mig som person och mänskligheten i sig. Och det är precis vad det är. Men framförallt är det en rasistisk och vidrig attack mot fattiga, utsatta och drabbade människor som inte kan försvara sig på något sätt. De går ju med största sannolikhet förbi dessa reklamkampanjer utan att förstå vad som står på dem. Det är en orättvisa som gör mig otroligt ledsen och fyller mig med en känsla av vanmakt.

Men Jimmie, ärligt talat, vad är det du håller på med? Jag är så jäkla trött på detta nu. Har du inget bättre för dig än att ge dig på fattiga och utsatta människor? När du ger dig på mig och mina bröder och systrar som bor här i Sverige så har vi i alla fall chansen att försvara oss och visa att du har fel. Men denna möjlighet har inte romerna.

Har du någonsin på något sätt upplevt svåra tider i ditt liv som kan jämföras med de erfarenheter som människorna du attackerar och undervärderar bär på? Förutom att få en tårta i ansiktet? Har du någon aning vad du skulle göra i en desperat situation för att överleva? Och för att se till att din familj och barn klarar sig och får mat i magen? Nä, jag trodde inte det.

Men låt mig berätta för dig att det har jag upplevt. Och likaså så min mor, far, syskon och alla kvinnor, män, barn, gamla, fattiga, utsatta, traumatiserade och förtryckta människor som du attackerar.

Jag har haft turen att bli vän med några romer som har kommit hit till Sverige för att tigga. Dessa människor är hoppfulla, modiga, hederliga, godhjärtade, respektfulla och har en känsla för medmänsklighet. Det är alla kvalifikationer som du saknar, Jimmie.

Jag skulle vilja bjuda in dig någon dag att träffa mina vänner personligen och få dig att inspireras och inse att du har fel och tänker fel. Organiserade ligor som tar tiggarnas pengar är ett överdrivet upptåg. Har du överhuvudtaget undersökt saken?

Det är dags för dig att inse att vägen du går leder ingenstans annat än till en patetiskt mörk, kall och meningslös plats. Ägna din tid åt något annat. Vad hade du för barndomsdrömmar? Uppfyll dem! Den hetsjakt du nu bedriver kan omöjligt vara det du ville göra.

Du har mer möjligheter än dessa människor som du så hänsynslöst, respektlöst och ignorant uttalar dig om.

00:00 / 00:00