Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt landets rikaste betala när försvaret får mer pengar

Bild: Adam Ihse/TT

Dagens ETC.

Det är uppenbart att om försvarsanslagen ska öka med 42 miljarder så är det inte arbetarkvinnorna som ska betala. Sverige har aldrig haft så många miljardärer som idag. De måste bidra till allas säkerhet genom en försvarsskatt på kapital och en civilpliktsskatt på stora arv, menar Emma Fastesson Lindgren, S-studenter.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Statsministern gick i veckan ut med att det svenska försvars­anslaget ska uppgå till två procent av BNP, något som även de högerkonservativa partierna vill. För att nå målet krävs en tillökning om 42 miljarder kronor. Frågan är bara, vem är det som ska betala?

Ska vi offra de planerade pensionshöjningarna? Nej, de sämst ställda pensionärerna behöver få det bättre. Ska vi öka alkohol­skatten ytterligare? Möjligt, men det ger för lite pengar. Ska vi dra ner på välfärden? Nej, äldrevården, skolan och sjukvården behöver stärkas, det blev speciellt synligt under pandemin.

Vad som också skedde under pandemin var att ojämlikheten fortsatte att skena. Skillnaden mellan de rikaste och fattigaste har ökat i hela Europa sedan 1980-talet, och snabbast ökning har det varit i Sverige.

Medan vissa i vårt land kan åtnjuta sig hundratals miljoner i kapitaltillgångar är medel­lönen för arbetarkvinnor i Sverige 25 800 kronor i månaden. Samtidigt beskattas arbete hårdare än kapital. Många kapitalstarka individer är dessutom stora bidragstagare genom subventionerad städhjälp (rut), ekonomisk hjälp vid renovationer (rot) och ränteavdrag på lån vid köp av dyra bostäder. Utöver är det låg skatt på stora kapitalplaceringar, och arv beskattas inte överhuvudtaget.

Hälften av Sveriges förmögenheter kommer från just arv. Samtidigt har Sverige aldrig haft så många miljardärer som idag. Att tro att de rikaste är ”self made” och har ”ansträngt sig” är en borgerlig myt.

Det är uppenbart att om försvarsanslagen ska öka med 42 miljarder så är det inte arbetarkvinnorna som ska betala. Det är krig i Europa, välfärden är i akut behov av mer resurser och Sverige har aldrig haft så många miljardärer som idag. Det är de allra rikaste som bör stå för notan. 

För att stärka Sveriges försvarsförmåga samt välfärd behövs en försvarsskatt på kapital och en civilpliktsskatt på stora arv samt tillhörande gåvoskatt. Försvarsskatten bör ha ett fribelopp som är högt så att de träffar de allra rikaste. Skatten bör ej inkludera fastigheter. Civilpliktsskatten på stora arv ska också fokusera på de största förmögenheterna. Argumenten mot höjda kapital­skatter är att pengarna kan flyttas utomlands. Därför behöver EU-samarbetet kring skatte­smitning stärkas samt straffen för skattefusk skärpas.

Sverige har under en lång tid varit ett skatteparadis för kapital­ägare med stora ökningar på börsen och bostadsmarknaden kombinerat med relativt låga skatt­er jämfört med arbete. Nu behöver vi rusta upp, våra gränser måste skyddas. Att de personer som varit de största vinnarna på kapital­uppgången är rättvist, finansiellt hållbart och hederligt. Omfördelningen av resurser hjälper oss också motverka framtida kriser.

Att stärka försvaret och välfärd­en är fördelningsmässigt bra. Om Sverige blir mer jämlikt skyddar det oss också mot framtida ekonomiska missöden. Forskning har visat att ekonomiska kriser blir både djupare och längre för ojämlika länder jämfört med det motsatta.

2010 avskaffade Moderaterna värnplikten och 2013 kallade de försvaret för ett särintresse, under tiden sänkte de även skatterna med omkring 140 miljarder. 2020 påbörjade den socialdemokratiskt ledda regeringen den största satsningen på Sveriges försvar sedan 1950-talet. På grund av rådande läge är Sverige i behov av ännu en satsning. 

Sveriges rikaste, ni behövs, gör er plikt för vårt land. Bidra till allas säkerhet genom en försvarsskatt på kapital och en civilpliktsskatt på stora arv.