Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Kulturen är viktig för att förstå oss själva och världen

Under alliansens regeringsår lades så mycket som var tionde biblioteksfilial i landet ner, en mycket dyster utveckling. 
Under alliansens regeringsår lades så mycket som var tionde biblioteksfilial i landet ner, en mycket dyster utveckling.  Bild: Bild: Vilhelm Stokstad/TT

ETC Stockholm

Kultur är nödvändigt för att vi människor ska må bra. Utan böckerna vi läser, musiken vi hör, konsten vi upplever, filmerna och pjäserna vi ser – som väcker och rör om våra känslor och ger oss insikter om oss själva, varandra och världen, vore tillvaron rätt torftig.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Därför är vi stolta över att den kulturbudget Riksdagen nu antagit – under ledning av en miljöpartistisk kulturminister – är den starkaste kulturbudget Sverige skådat.

Vissa menar att det är små skillnader mellan de sju demokratiska partierna inom kulturpolitiken. Det stämmer inte. Det är tvärtom svårt att hitta något annat utgiftsområde där ambitionsnivåerna kommer till så olika uttryck som i partiernas olika budgetförslag. Kulturbudgeten omfattar 15,9 miljarder. Från det vill Moderaterna skära hela 1,2 miljarder!

Kulturbudgeten har tre viktiga inriktningar.

Den första handlar om att ge alla människor tillgång till kultur. Oavsett var du bor i landet, oavsett ekonomisk situation och oavsett funktionsvariationer. Bland annat riktas därför nu 275 miljoner kronor till biblioteken. Under alliansens regeringsår lades så mycket som var tionde biblioteksfilial i landet ner, en mycket dyster utveckling.

Biblioteken är viktiga för att stimulera till läsande; från de små barnen som får botanisera bland bilderböcker och hitta sina favoriter, till ungdomar i slukaråldern som plöjer hyllkilometer, och vuxna som kan hitta de böcker vi vill läsa. Biblioteken är även nav i det lokala kulturlivet; med allt från sagostunder för de minsta till poesikvällar och föredrag.

Den andra handlar om att ge alla människor rimliga förutsättningar att genom livet utveckla sina kreativa och skapande sidor. Den rödgröna regeringen fortsätter att rikta statsbidrag till den kommunala musik- och kulturskolan, något som ingen tidigare regering gjort, och arbetar vidare för ett återinförande av estetiska ämnen på alla nationella gymnasieprogram hösten 2019. Anslagen till studieförbund och folkhögskolor ökas också, ytterligare 5 000 folkhögskoleplatser finansieras 2018.

Den tredje handlar om att ge konstnärerna rimliga förutsättningar. Kulturarbetare måste precis som andra kunna leva på sitt arbete. Därför har kulturbudgeten fått en förstärkning på 115 miljoner kronor för att stärka konstnärernas situation.

En stor del handlar om direkta konstnärsstipendier; men det finns även riktade anslag för bland annat inköp av offentlig konst och stöd till kulturtidskrifter.

Moderaternas första kommentar till kulturbudgeten var att det är en väldigt expansiv budget, på gränsen till oansvarig. Vad M förtiger är att den rödgröna regeringen samtidigt betalar av 40 miljarder på Sveriges statsskuld och därför är nere på den lägsta statsskulden sedan 1977. Sverige har nu utrymme att investera i kulturen. Konstnärliga uttryck är inte bara ett utanpåverk vi kan ha eller mista, utan vägar till att förstå oss själva och världen.

Och är det något vi behöver mer av i dessa dagar är det ökade insikter om oss själva, varandra och vår omvärld.

Ämnen i artikeln