Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kristerssons klimatmöte glömde helt bort hälsa

Statsminister Ulf Kristersson (M) talar på klimatmötet som regeringen arrangerade förra veckan.

Statsminister Ulf Kristersson (M) talar på klimatmötet som regeringen arrangerade förra veckan.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC.

Klimatkrisen handlar inte bara om temperatur, utan också om människors hälsa. Men den frågan saknades på regeringens möte. Ta vetenskapen på allvar, menar Ester Gubi, medicine doktor i epidemiologi och aktiv i klimatrörelsen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I veckan som gick sammankallade regeringen till det utlovade nationella samlingsmötet om klimatet, som aviserades i början på året. Till ett fint hotell i centrala Stockholm bjöds näringslivet in. En forskare i nationalekonomi bjöds att delta som panelmedlem; andra inbjudna forskare och många civilsamhällsrepresentanter fick äran att delta – som publik. Regeringen hoppades kanske på applåder i stället för kritik från de grupper som konsekvent vädjat om kraftfulla politiska åtgärder för att mildra klimat- och ekologikrisen.

Så vitt undertecknad känner till var hälsofrågor – eller snarare ohälsan som uppstår i klimat­förändringarnas och den biologiska mångfaldsförlusten spår – inte på agendan. 

Det är emellertid angeläget att uppmärksamma kopplingen mellan hälsa, klimat och ekologi. 

Det finns nämligen ingen god och jämlik hälsa på en planet med en medeltemperaturhöjning på mer än två grader – dit vi, med dagens förda politik, är på väg. Världshälso­organisationen beskriver klimatförändringarna som det största hälsohotet mot mänskligheten. Vi står, med IPCC:s ord, inför ett snabbt försvinnande möjlighetsfönster att säkra en livskraftig framtid för alla. 

Ännu så länge har dock ingen nuvarande regeringsrepresentant erkänt detta faktum, inte heller att våra barn och barnbarn kommer att utstå ett ofattbart lidande på grund av vår (och andras) oförmåga att hejda den globala uppvärmningen och bryta överutnyttjandet av jordens resurser. 

Slumpen avgör i vilken kontext man föds, men politiken avgör hur man får det. Det är dagens politiska beslut som avgör vilka um­bäranden människor världen över kommer att utsättas för och under vilka förutsättningar fram­tida ­generationer kommer att leva. ­Hälsan är politiskt beroende, liksom livets förutsättningar i stort. 

Alla människor behöver tillgång till det nödvändiga, ingen människa behöver överflöd. Just nu håller överflödet i den rika delen av världen på att slå ut de livsuppehållande system som vi alla är beroende av. Ohållbar konsumtion och tilltagande extraktion av naturens sinande resurser förblir likväl linjen från regeringen, i blint trotsande av de klimat- och ekologiförstörande följderna av denna hållning. Att det finns vetenskapligt belagda planetära gränser som strikt medför begränsningar av det mänskliga brukandet av planetens resurser, verkar omöjligt för dagens politiker att medge – eftersom det strider mot dogmen om evig ekonomisk tillväxt. Samtidigt vet vi att för att säkra förutsättningarna för liv och hälsa måste överkonsumtionen och överexploateringen upphöra. Utan att säkerställa den planetära hälsan kommer vi inte att kunna upprätthålla folkhälsan.

Vi behöver göra allt i vår makt för att återställa och skydda den biologiska mångfalden och begränsa uppvärmningen av planeten så mycket som möjligt. Sveriges regering behöver ta ansvar för den framtida svenska befolkningens hälsa och för de människor i andra delar av världen som just nu drabbas av årtionden av överutnyttjande av naturen och ohämmad förbränning av fossila bränslen. Sverige, tillsammans med andra länder, behöver göra sitt för att säkra Parisavtalets mål och följa dess rättviseprincip. 

Politiker, detta är min vädjan. 

Ta vetenskapen på allvar. Erkänn krisen. Berätta om riskerna. Vidta åtgärder för att hejda de värsta konsekvenserna av uppvärmningen och ekosystemkollapserna. Värna naturen och andra arter. Skydda nutida och framtida människors liv och hälsa.