Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kommuner säljer ut – till sluga expolitiker

 Fastighetsbranschen vill lura kommuner    att de gör dem en tjänst när de hyr ut    tidigare kommunala fastigheter till dem, menar debattören. Bilden är en genrebild.
Fastighetsbranschen vill lura kommuner att de gör dem en tjänst när de hyr ut tidigare kommunala fastigheter till dem, menar debattören. Bilden är en genrebild. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

Ilja Batljan och andra aktörer i fastighetsbranschen vill få kommunpolitikerna att tro att de gör dem en samhällstjänst när de erbjuder sig att köpa mark och anläggningar och därefter hyr ut anläggningarna – till kommunerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Dagens Nyheter (17/8) beskrivs fastighetsmiljardären Ilja Batjlans framfart. Genom företaget Samhällsbyggnadsbolaget SBB lockar man politiker främst i kommuner att sälja och därefter hyra anläggningar som naturligt används i den kommunala verksamheten. Det är säkra långsiktiga investeringar som ger ägaren mycket god avkastning både på kort och lång sikt. Vinster för SBB men förluster för kommuninvånarna/skattebetalarna.

Batljan är inte först ut. Idén är inte på något sätt genial. Den typen av affärer har bedrivits länge men oftast sammankopplade med andra affärer. Fastighetsbolag och exploa­törer har köpt, byggt och hyrt ut anläggningar i stor omfattning tidigare. Det har främst varit i samband med privatiseringar av skolor, förskolor, äldreboenden med mera. SBB marknadsför nu sina samhällstjänster (köpa, bygga och hyra ut) mera direkt till okunniga, osäkra och kortsiktigt tänkande politiker.

Att det i en stabil och uppåtgående ekonomi är mest naturligt och lönsamt att äga och driva de anläggningar som krävs för den egna verksamheten är inte svårt att förstå. Detsamma gäller också ägandet av välbelägen mark.

De värdeökningar som sker beror ju av bakomliggande faktorer som befolknings- och näringslivsutveckling och satsningar på skattefinansierad infrastruktur. Det är värdeökningar och vinster som självklart ska komma de skattebetalande/medborgarna idag och i framtiden till godo. Det är de som har skapat dem. Värdeökningarna ska inte hamna i fastighetsspekulanternas fickor.

Det kan inte vara idealism som under senare år drivit så många tidigare ledande karriärpolitiker att engagera sig i fastighets- och ­finansvärlden. Är det inte tillräckligt fint och lönsamt att bli landshövding eller generaldirektör?

Batljan och andra aktörer i fastighetsbranschen vill få de ledande kommunpolitikerna att tro att de gör dem en samhällstjänst när de erbjuder sig att köpa mark och anläggningar och därefter hyr ut anläggningarna till kommunen. Gen­om ­effektiv stordrift och särskilda kunskaper påstår man sig också kunna sköta förvaltning och skötsel bättre. Det är ju inte sant. De uppgifterna sköts bättre inom den kommunala förvaltningen och av kommunens egna anställda. De som kan verksamheterna vet också bättre hur man kan vara flexibel och bättre använda alla lokaler och andra anläggningar. Det finns många bevis på detta.

Det som kanske lockar mest är att man får intäkter av försäljningen. Man kan betala av på låneskulden och kanske göra några valvinnande satsningar. Man kanske slipper höja skatten under de närmaste åren. Hyreskostnaden blev visserligen hög men rimlig och överblickbar åtminstone under den innevarande mandatperioden. Kortsiktigt tänkande och okunnighet gör en försäljning tilltalande för en del.

På lite längre sikt visar det sig att hyreskostnaderna kommer att klart överstiga självkostnaderna vid eget ägande. Man blir också begränsad i sin användning av lokalerna. Kommunens kostnader kommer att öka. Handlingsfriheten kommer att minska.

Räkna med skatteökningar som främst drabbar kommande generationer. Man måste förstå att beslut idag om att sälja och hyra samhällsfastigheter har långsiktiga effekter. Det är de långsiktiga förlusterna som främst kommer att drabba framtida generationer.

Genom att sälja ut samhälls­anläggningar och mark minskar man också möjligheten att styra utvecklingen på bästa sätt i framtiden. Vår generation minskar möjligheterna för nästa generation att styra sin egen framtid.

00:00 / 00:00