Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jultomte med atombomber i säcken

Dagens ETC.

Vad händer med kärnkraften i vårt östra grannland? Här en direktrapport från Finland som lider av ett så ”stort demokratiunderskott att medborgarnas åsikter totalt kan nonchaleras”, enligt debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vad händer med kärnkraften i vårt östra grannland? Här en direktrapport från Finland som lider av ett så ”stort demokratiunderskott att medborgarnas åsikter totalt kan nonchaleras”, enligt debattörerna.

Fennovoimas och Rosatoms julklapp till det finska folket var, att var och en som köper den atomenergi som Pyhäjoki-reaktorn möjligen kommer att producera, även kommer att understöda Rosatoms atomvapenproduktion som marknadsförs på företagets hemsida.

På de internationella arenorna framhäver Finlands regering sitt stöd för atomvapennedrustningen. Samtidigt har man sannolikt för avsikt att tillåta att ännu ett atomvapenföretag, förutom Areva, får bygga ett atomkraftverk i Finland.

Bland de organisationer runtom i världen som förhåller sig seriöst till atomvapennedrustningen håller Finlands trovärdighet på att raseras.

I Finland, Europa och runt om i världen förhåller sig medborgarna synnerligen kritiskt till atomkraft, för att inte tala om atomvapen. Nya atomkraftverksprojekt har lagts på hyllan på grund av de exploderande kostnaderna samt på grund av Fukushima katastrofen som kommer att fortgå i årtionden.

Men bryr sig Finlands beslutsfattare om detta, eller råder det i Finland redan ett så stort demokratiunderskott att medborgarnas åsikter totalt kan nonchaleras?

Det är viktigt att veta att Fennovoimas projekt redan länge har oroat medborgarna och kommunerna även på den svenska sidan. Den sammanfattning av synpunkter från olika myndigheter och organisationer som Naturvårdsverket i Sverige har gjort i anledning av Fennovoimas miljökonsekvensbedömning, och som har skickats till Finlands miljöministerium, visar på stark kritik mot projektet. Kalix, Övertorneå och Piteå kommuner säger nej till atomkraft i sitt närområde, och över 24 lokala naturskydds-, miljö- och politiska organisationer har även uttryckt sitt nej. På den svenska sidan har det anordnats olika evenemang och manifestationer mot projektet och motståndet växer hela tiden.

Runtom i Europa har man även förvånat sig över att priset på Fennovoimas reaktor är synnerligen svävande. Detta torde bero på att man i Finland än en gång har för avsikt att inhandla en prototypreaktor, vars pris sannolikt, i likhet med OL 3-reaktorns pris, kommer att stiga till skyarna. Men ingen orsak att oroa sig. Rosatoms julklapp omfattade även löftet att företaget fixar hela det kapital, nämligen 75 procent av kostnaderna, som Fennovoima inte själv kan stå för. Det är dock höjt i dunkel varifrån pengarna ska komma. De måste synbarligen komma från Ryssland eftersom tyska HVB och franska BNP Paribas, banker, nyligen bekräftade att de inte deltar i Rosatoms atomkraftverksprojekt i Kaliningrad.

Det krävs sannerligen av Finlands regering en synnerligen god vilja gentemot industrin för att ta emot denna julklapp. Men den viljan har ju alltid funnits. Medborgarna däremot, både i Sverige och i Finland, får i denna skendemokratins högborg nöja sig med att uttrycka sin åsikt som dock inte har någon som helst betydelse – ifall det inte sker ett underverk!

Ulla Klötzer,
Kvinnor Mot Atomkraft (Finland)

Lea Launokari,
Kvinnor för Fred (Finland)

00:00 / 00:00