Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Johansson, nu behöver vi humanism!

"Vi hoppas på ett konstruktivt samarbete och att Ylva Johansson står på sig i högerblåsten", skriver Alice Bah Kuhnke (Mp).
"Vi hoppas på ett konstruktivt samarbete och att Ylva Johansson står på sig i högerblåsten", skriver Alice Bah Kuhnke (Mp). Bild: Foto: Wiktor Nummelin/TT / Tomas Oneborg/SvD/ TT

Dagens ETC.

När Ylva Johansson idag tillträder som EU-kommissionär med ansvar för migration och inrikesfrågor hoppas vi att hon står på sig i högerblåsten. Att hon får till sanktioner mot de länder som inte tar ansvar för flyktingar och att avtalet med Libyen hävs. Det skriver Alice Bah Kuhnke (MP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag börjar Sveriges nya EU-kommissionär Ylva Johanssons arbete. Med ansvar för inrikesfrågor har hon fått uppdraget att utveckla en ny migrations- och asylpakt. 

Det är ett oerhört konfliktfyllt område med låsningar mellan länderna som blockerar genomförandet av en solidarisk migrationspolitik inom EU. De tragiska konsekvenserna av detta misslyckande ser vi dagligen på Medelhavet där människor, barn, dör i skuggan av medlemsländernas tillkortakommanden. 

Ylva Johansson kommer arbeta under den konservativa vice-presidenten, Margaritis Schinas, som har det övergripande uppdraget att ”främja den europeiska livsstilen”. En titel som har väckt mycket kritik men även hyllats av den högerpopulistiska politikern Marine Le Pen som en ideologisk vinst. 

Den fria rörligheten, Schengenavtalet, är en del i EU:s tillika Johanssons största utmaning - att få till stånd en ny migrations- och asylpakt. För att lyckas måste hon få igång reformarbetet av Dublinförordningen som bestämmer ramarna för flyktingfördelningen inom EU. 

Utan effektiva sanktionsmekanismer mot länder som inte tar ansvar är alla försök dömda att misslyckas. EU-parlamentet har ställt krav på sanktioner och vi gröna förväntar oss att Ylva Johansson tar initiativ till sådana. 

Utöver detta måste hon hantera frågan om sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Bristen på gemensam lagstiftning och politisk vilja har resulterat i en humanitär katastrof med tusentals människors död. Att detta får fortgå är ovärdigt ett EU som säger sig stå för mänskliga rättigheter som värdegrund. Här krävs initiativ och samordning av Ylva Johansson.

Genom EU:s budget finansieras nordafrikanska länder i syfte att stoppa flyktingar. I praktiken ger man finansiellt stöd till dubiösa regimer som systematiskt utsätter flyktingar - kvinnor, barn och män - för slaveri, våld och sexuella övergrepp. När Ursula von der Leyen pratar om ett humant EU, borde denna fråga ligga högst upp på dagordningen. Det gör den inte idag. Istället har vi lagt ut vårt humanitära ansvar på entreprenad.

Vi gröna kräver att EU sätter stopp för en indirekt finansiering, via EU:s budget, av regimer som bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter. Libyen är ett talande skräckexempel. Ett starkt skydd av grundläggande mänskliga rättigheter måste vara en självklarhet för alla avtal med tredje land. Det är en rättsstatlig princip som Ylva Johansson borde använda som grund för att ta initiativ till ny bindande lagstiftning på EU-nivå som omfattar migrationsavtal med tredje land. 

Listan i Ylva Johanssons digra arbetsbeskrivning slutar dock inte här. Hon ska även hantera den inre säkerheten som rör allt från att bekämpa terrorism, bygga upp ett informationssystem för att säkerställa ett gränsöverskridande polissamarbete, förebygga radikalisering och dessutom jaga terrorister på nätet. 

Väljer Ylva Johansson den enkla vägen så kompromissar hon med EU:s värdegrund och människors liv. Att kompromissa med de högerpopulistiska krafter som Ursula von der Leyen, bjudit in till förhandlingsbordet, är inget alternativ.

Ljuset i mörkret är att det finns potential för en progressiv majoritet i EU-parlamentet, tillsammans med oss gröna, som vill se en human migrations- och asylpakt. Vi hoppas på ett konstruktivt samarbete och att Ylva Johansson står på sig i högerblåsten.

00:00 / 00:00