Hoppa till innehållet

Jimmie Åkesson

Debatt: Jimmie ”Antoinette” Åkesson gör inget mot matprischocken

Vad kan vi då göra för att bekämpa inflationen? Mycket om man vill – men det vill inte Jimmie Åkesson eller regeringen, skriver Robin Zachari.

Vad kan vi då göra för att bekämpa inflationen? Mycket om man vill – men det vill inte Jimmie Åkesson eller regeringen, skriver Robin Zachari.

Bild: Jessica Gow/TT, Press

Dagens ETC

Den SD-stödda regeringen gick till val på att det enligt dem var ”för dyrt att vara svensk”. Nu rusar matpriserna igen och vad gör regeringen? Ingenting. Men Jimmie Åkesson har i alla fall läxat upp svenska folket som dignar under matpriserna med uppmaningen: Handla billigare mat!

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är inte konstigt att Jimmie Åkesson (SD) väljer att rulla tummarna och skylla priskrisen på vanligt folk. För han vet att SD ljög om att sänka drivmedelspriserna för bilister, att värna om sjukförsäkringen för sjuka och om slakten av a-kassan för arbetare. När Åkesson inte kan skylla allt på personer som flyttat till Sverige har han inga svar. 

Står hellre på Ica-handlarens sida som vill köpa en till Porsche.

Vad kan vi då göra för att bekämpa inflationen? Mycket om man vill – men det vill inte Jimmie Åkesson eller regeringen.

• Beskatta matjättarnas övervinster

Vi måste beskatta matjättarnas övervinster och fördela pengarna till folket. EU har röstat igenom en sådan modell på produktionen av fossila bränslen som trädde i kraft 2023. Sverige kan göra samma sak med livsmedel om vi vill. Men Åkesson står hellre på Ica-handlarens sida som vill köpa en till Porsche än Ica-kunden vars plånbok länsas av att köpa mat. Beskattningen av övervinsterna ger oss råd att:

• Sänka priset och införa prisstopp på basvaror

Även om prisstoppen i nutid är ovanliga var de vanliga på 70-talet, då man kontrollerade priserna på bland annat mejerivaror, papper och mjöl. Även den borgerliga regeringen 1976 stöttade prisstopp "för att hindra omotiverade prishöjningar", alltså att giriga företag höjer priserna lite extra i en tid då många priser höjs, vilket bevisligen har hänt under 2023. Schweiz har länge haft denna typ av reglering och det är en delförklaring till deras låga inflation.

Girighet får inte leda till matfattigdom. Att kunna sätta ordentlig mat på bordet är ingen lyxvana. Vi måste sänka matpriserna och införa prisstopp på basvaror under kostnadskrisen för att hindra en social katastrof. 

• Införa ett Sverigekort och bygga ut kollektivtrafiken i hela Sverige

Många måste ta kollektivtrafiken för att köpa mat. Priset på att resa kollektivt har ökat mer än priset på bränsle för privatbilister. Skiftet har tillsammans med tankesmedjan Cogito tagit fram en rapport med ett förslag på ett Sverigekort där lokaltrafiken bara kostar 300 kronor i månaden. 

Denna satsning måste kombineras med satsningar på bättre kollektivtrafik där den inte går idag eller där den blir överbelastad när fler väljer att åka kollektivt. Det går att överbrygga klyftan mellan stad och land om vi gör det bättre och billigare för alla.

Jimmie Åkesson vill inte göra det bättre för alla. Han vill att Ica-handlarna ska skinna dig. 

När han inte vill göra vad som krävs för att sänka matpriserna återstår bara att förvandlas till Åkesson-Antoinette inför hela svenska folket och liksom hon fråga sig: Om de inte har råd med bröd, varför äter de inte bakelser istället?

Ämnen i artikeln