Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Inte hets att reagera mot olaglig ockupation

En kvinna tar sig fram längs den förstörda vägen i det palestinska flyktinglägret utanför Jenin som angreps av den israeliska armén.

En kvinna tar sig fram längs den förstörda vägen i det palestinska flyktinglägret utanför Jenin som angreps av den israeliska armén.

Bild: Majdi Mohammed/AP/TT

Dagens ETC.

Borde inte en organisation som kallar sig Socialdemokratiska ­Israelvänner verka för fred mellan palestinier och israeler istället för att ägna sig åt smutskastning av Palestinagrupperna?

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I en debattartikel hävdar Kristofer Åberg att ”Palestinagruppernas hets mot Israel” utgör ett hinder för fred mellan Israel och Palestina, samt att krav på bojkott av Israel är ”demonisering” av landet och bara syftar till att göra saker värre.

Åberg tycks föra en intensiv smutskastningskampanj mot Palestinagrupperna (PGS), som vandrar från den ena mediekanalen till den andra. Istället för att framföra sin syn på hur en rättvis fred ska åstadkommas, gör Åberg grundlösa påståenden om vår organisation. Att Palestinagrupperna är en demokratisk och partipolitiskt obunden organisation som utgår ifrån internationell rätt i all verksamhet, är bara en googling bort. 

Den ickevåldsmetod som bojkott är, kan knappast kallas hets och riktas inte mot någon oskyldig stat i det här fallet utan en ockupationsmakt som under decennier förtryckt det ockuperade folket. Bojkott kan vara en framgångsrik väg till en fredlig utveckling – som i fallet med apartheidregimen i Sydafrika. Därför stöder Palestinagrupperna den internationella BDS-rörelsen som, i enlighet med det palestinska civilsamhällets önskan, verkar för bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel tills ockupationen upphör.

Israels ­ockupation är en av världens längsta och har år efter år orsakat ett enormt lidande för många människor – både i Israel och i Palestina. FN:s officiella ståndpunkt är ­fastslagen i en rad resolutioner, inte minst säkerhetsrådets resolution 2334 (2016): en tvåstatslösning enligt 1967 års gränser, godkänd av i stort sett hela världssamfundet.

Israeliska ­regeringar har aldrig respekterat FN:s beslut utan fortsatt att stjäla ­palestinsk mark, fördriva ­palestinier från sina hem och flyttat över allt fler av sina egna invånare (i nuläget omkring 700 000) till bosättningar på ockuperad mark, helt i strid med internationell rätt. Med den nuvarande högerextrema regeringen i Israel har situationen dramatiskt förvärrats och både militären och beväpnade bosättare gör dagliga attackerar mot palestinier. 

Det skrivs mycket i medierna om ockupationen men då framför allt om de mest uppseendeväckande våldsdåden, som den israeliska arméns brutala angrepp mot ett palestinskt flyktingläger utanför staden Jenin nyligen – och tystnaden från våra folkvalda och från EU, är ofta öronbedövande. Borde inte en organisation som kallar sig Socialdemokratiska Israelvänner istället för att ägna sig åt smutskastning av Palestinagrupperna, arbeta för att bryta den tystnaden och kräva verkningsfulla åtgärder för att säkra en framtid där palestinier och israeler kan leva sida vid sida i fred.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00