Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Inte det nya arbetarpartiet

ETC Göteborg.

Moderaterna vill gärna kalla sig det nya arbetarpartiet. Men regeringens mäktigaste beter sig istället som ett sniket försäkringsbolag, skriver Bengt Andersson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Moderaterna vill gärna kalla sig det nya arbetarpartiet. Men regeringens mäktigaste beter sig istället som ett sniket försäkringsbolag, skriver Bengt Andersson.

Inför valet 2006 så gick Moderaterna ut och sa att man värnade om den svenska modellen med kollektivavtal och starka fackföreningar. Man gick också ut med att man skulle slopa rätten att få göra avdrag för avgiften till fackföreningarna och a-kassan och man höjde även avgiften till a-kassan. 

Samtidigt som man påstår sig värna om den svenska modellen!      

Konsekvenserna av dessa förändringar blev att bara under 2007 tappade LO 130 000 medlemmar och i mitten av 2009 hade 500 000 valt att lämna a-kassan.

Var det detta som var avsikten med de förändringar som alliansregeringen gjorde på arbetsmarknaden?

De nya moderaterna påtalade också inför valet 2006 att man skulle göra det mer lönsamt att arbeta – än vad då? Ansåg Moderaterna att Sveriges arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring (som man vill kalla bidrag) var för generösa och att arbetslösa och sjuka arbetare därmed hellre levde på a-kassan och sjukförsäkringen än ett arbete?

Svenska folket får ständigt höra från alliansregeringen: Vi sänker skatten för vanligt folk, vi sänker skatten för de som arbetar! De på den andra sidan vill höja bidragen för de som inte arbetar!

Vår fråga till Moderaterna är: När är man arbetare sett med moderata ögon? Är man arbetare bara så länge man har ett arbete att gå till och kan arbeta? Och när man som arbetare har drabbats av arbetslöshet, sjukdom, arbetsskada eller på något annat sätt inte kan utföra ett arbete är man då en sämre sorts medborgare som inte får ta del av alliansens inkomstskattesänkningar? 

Vi påstår att alliansen finansierar sin arbetslinje delvis med de överskott som har uppstått i de försäkringssystem som arbetstagare (både anställda och egenföretagare) finansierar med sin lön, men genom hårdare villkor blivit svårare att få ta del av.  

Alliansregeringen agerar som vilket annat försäkringsbolag som helst – vi vill att ni betalar premien, men att ni sedan ska få ta del av försäkringen när ni behöver det, ja, det ska inte bli lätt!

För Moderaterna är det den starka människan som ska prioriteras.

Vi som står bakom brevet – medlemskretsarna Härryda, Mölndal och Kungsbacka i Byggnads region Väst – kommer att arbeta för ekonomisk förbättring för de som är arbetslösa, arbetsskadade och sjuka och det ska ske genom en solidarisk höjning av skatterna, där de som har fått de största skattesänkningarna av alliansregering, återigen ska betala mer i skatt!

Bengt Andersson, Medlem i medlemskrets Härryda – Byggnads Region Väst

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00