Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hög tid att ansvaret för jakten flyttas till Naturvårdsverket

Frågan om ansvaret för jakten har tidigare debatterats i Dagens ETC 17/5 och 20/5.
Frågan om ansvaret för jakten har tidigare debatterats i Dagens ETC 17/5 och 20/5. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Självklart ska det finnas organisationer med olika uppfattningar i Sverige och dessa både bör och ska driva sina åsikter. Men det blir problematiskt när intresseorganisationer som Svenska Jägareförbundet, som får statliga medel avsatta för saklig information, aktivt motarbetar djurskyddsorganisationer, skriver Camilla Björkbom och Åsa Hagelstedt i en replik.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Två tredjedelar av pengarna från viltvårdsfonden, som bland annat ska användas till objektiv information om jakten i Sverige, går till jägarförbunden. Att detta inte ger en opartisk information om jakten är självklart. Svenska Jägareförbundet har också ett myndighetsliknande uppdrag, samtidigt som de lobbar mot regering och riksdag, vilket är djupt problematiskt.

Enligt Naturvårdsverket ser den årliga fördelningen av viltvårdsfonden ut enligt följande:

Svenska Jägareförbundet – 52 miljoner.

Jägarnas Riksförbund – 7 miljoner.

Naturvårdsverket – 25 miljoner.

Statens veterinärmedicinska anstalt – 3,1 miljoner.

Länsstyrelser – 0,4 miljoner.

Svenska Naturskyddsföreningen – 0,4 miljoner.

(Polisen får 36,7 miljoner, vilka i huvudsak återbetalas till viltvårdsfonden av Trafikverket)

Att jägareförbunden har stora resurser märktes tydligt i dreven mot Djurskyddet Sverige och andra jaktkritiska organisationer och våra företagssamarbeten på sociala medier i våras. Bland de mest aktiva personerna i kampanjen mot oss hittar vi flera anställda från både Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. Även Svenska Jägareförbundets tidning, Svensk jakt, användes i drevet mot oss.

Axel Gruvaeus, medlem i Svenska Jägareförbundet, konstaterar i sin replik (20/5) på vår debattartikel om miljonrullningen till Svenska Jägareförbundet att de 52 miljonerna per år kommer från viltvårdsfonden, dit jägare betalar in en avgift till staten för att få jaga. Detta framgår också i vår ursprungliga artikel.

Han påstår att vår artikel bygger på “ohederlig argumentationsteknik” och att vi skulle ha skrivit anklagelser om korruption. Något sådant står dock inte i vår artikel. Vi påstår inte heller, som Axel Gruveus skriver, att en organisation inte får driva en annan linje än riksdagens i vargfrågan.

Självklart ska det finnas organisationer med olika uppfattningar i Sverige och dessa både bör och ska driva sina åsikter både gentemot makthavare, företag och allmänhet samt brytas gentemot varandra. Men det blir problematiskt när intresseorganisationer som Svenska Jägareförbundet, som får statliga medel avsatta för saklig information, aktivt motarbetar djurskyddsorganisationer. Denna gigantiska statliga sponsring av en intresse- och lobbyorganisation hör inte hemma i en modern demokrati. Det är därför hög tid att hela ansvaret för jakten flyttas till Naturvårdsverket.

Camilla Björkbom
förbundsordförande, Djurens Rätt

Åsa Hagelstedt
generalsekreterare Djurskyddet Sverige