Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Högerbudgeten är ett svek mot Sveriges unga

Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Löfte efter löfte sviks. De ungas röster var bara ett medel för ­Moderaterna att få bilda regering och för Sverigedemokraterna att få fina presidieposter. Glöm inte bort det nästa gång ni ska rösta, skriver SSU:s Lisa Nåbo och ­Pavlos Cavelier Bizas.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyligen presenterades högerregeringen och Sverigedemokraterna sin första statsbudget. Högerpartierna och Sverigedemokraterna lovade allt till alla under valrörelsen. Men i regeringsställning blev det inte mycket av löftena. L-ledaren Johan Pehrsons berömda citat från pressträffen då Tidöavtalet presenterades – ”man säger en sak innan valet, sen genomförs valet och sen sägs också något efter valet” – verkar vara hela regeringen och SD:s motto. 

Tydligast är hur regeringen sviker Sveriges unga. Billigare drivmedel, gratis tandvård och sänkt skatt lovades i valrörelsen. Högerns unga väljare röstade i tron att dessa löften skulle genomföras. När den första budgeten presenterades måste därför många unga ha blivit minst sagt besvikna. 

”Ibland är verkligheten och ­spökar”, svarade SD:s ekonomisk-­politiska talesperson Oscar Sjöstedt när han fick frågan om varför deras vallöften inte genomförs. 

Välkommen tillbaka till verkligheten alla vi andra levde i också innan valet, Oscar.

Högerbudgeten innebär att ­skatten sänks för de allra rikaste med upp till 12 000 kronor under nästa år, medan unga som har svårt att hitta ett jobb, få en bostad och som oroas över klimatförändringarna lämnas åt sitt öde. 

Deras budget är ett svek mot Sveriges unga av fler skäl än löftesbrotten: 

Klimatnotan skickas till framtida generationer

Samtidigt som FN varnar för att vi är på väg mot en klimatkatastrof lägger regeringen en tredjedel av reformutrymet på att subvention­era fossila bränslen. Stöd till den som köper elbil och ett klimatsmart reseavdrag slopas samtidigt som det skärs ned på järnvägsunderhåll och anslag till naturvård.

Inga lösningar på bostadsbristen

Investeringsstödet som lett till att tusentals billiga hyresrätter byggts skrotas permanent. Inte ens de byggföretag som redan ansökt om stödet får några pengar trots att de uppnår kriterierna. Det presenteras heller inga andra förslag för hur fler unga ska kunna flytta hemifrån. Statens kostnader för ränte­avdraget för de som haft råd att köpa bostad tillåts skena. Prioriteringen är tydlig.

Nedskärningar på välfärden 

De sex miljarder som regeringen satsar på generella statsbidrag till kommunerna är långtifrån tillräckliga. SKR har krävt 20 miljarder för att nivån på dagens välfärd ska kunna bibehållas. Budgeten innebär färre lärare, färre sjuksköterskor, färre socialsekreterare och färre fritidsledare. Det är inte vad Sverige behöver nu. 

Dyrare kollektivtrafik

Inget stöd utgår heller till region­erna för att hålla nere priserna i kollektivtrafiken i budgeten. Risken är därför stor att regionerna kommer höja priserna på kollektivtrafik. Det kommer vara ett hårt slag mot många unga som är beroende av kollektivtrafiken för att ta sig till skolan, jobbet och träningen eller kulturskolan.

Inga insatser för att fler unga ska komma i arbete

Trots att vi går in i en lågkonjunktur och arbetslösheten riskerar att öka så skär regeringen ner 1,5 miljarder på arbetsmarknadspolitik och antalet utbildningsplatser på högskolorna kommer minska med 20 000 platser.

Sveriges unga har med andra ord inget att hämta i regeringen och Sverigedemokraternas budget. Nu när vi går in i en krigsvinter är det de rika som dragit vinstlott­en. De ungas röster var bara ett medel för Moderaterna att inta regeringskansliet och för Sverige­demokraterna att få fina presidie­poster i riksdagen. Vi förstår att många unga väljare som röstade på högerpartierna är besvikna. Glöm inte nästa gång ni röstar vad M och SD lovade och vad de sedan faktiskt gjorde när de fick makten.

00:00 / 00:00