Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hallå, män – gör er inte dummare än vad ni är

”Man införde så kallade ’dubbeldagar’ som möjliggör att båda föräldrarna tar ut ledighet samtidigt, för att öka männens uttag. Som att pappor inte vågar eller orkar eller törs vara hemma själva med sina barn. Helt orimligt, oavsett vilket”, skriver debattören.

”Man införde så kallade ’dubbeldagar’ som möjliggör att båda föräldrarna tar ut ledighet samtidigt, för att öka männens uttag. Som att pappor inte vågar eller orkar eller törs vara hemma själva med sina barn. Helt orimligt, oavsett vilket”, skriver debattören.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Kvinnor tar större ansvar för barn och hem, har lägre lön och sämre pension. Det här vet vi. Många håller med om att det är fel. Men alldeles för få tar sitt eget ansvar, skriver Maria Arkeby, Tankesmedjan Tiden.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kvinnor ägnar betydligt mer tid åt det dagliga hem- och omsorgs­arbetet än vad män gör. Kvinnor ser till att maten kommer på bordet, att tvätten blir vikt och att barnen badas. Kvinnor ringer också gamla mamma eller rentav svärfar och ägnar mer tid åt att hålla familjens sociala nätverk vid liv.

De tar ut fler föräldradagar och när föräldrar separerar vet vi att det är långt vanligare att barnen bor heltid hos mamman än hos pappan. Man införde så kallade ”dubbeldagar” som möjliggör att båda föräldrarna tar ut ledighet samtidigt, för att öka männens uttag. Som att pappor inte vågar eller orkar eller törs vara hemma själva med sina barn. Helt orimligt, oavsett vilket.

Det är för mig helt förbluffande att vi har den fördelning mellan män och kvinnor som vi har och man kan ju fundera vad det beror på så här 2023. Förstår inte män att klassfikat inte uppstår ur tomma intet, att barnen inte enbart kan leva på skolmat och att deras bristande intresse för att vara ledig med sina barn också drabbar kvinnor hårt, rent ekonomiskt?

Det sista för övrigt en fråga som även bör ställas till kvinnor. Eller kan det rentav vara så att man inte bryr sig? Jag vet inte vilket som är värst. Att inse att vissa fortfarande lever med huvudet uppstoppat därbak, eller att inse att de flesta mycket väl förstår, men väljer att blunda.

För bara ett par år sedan frågade jag en kollega inför förestående ankomst av familjens första barn när han skulle gå på föräldraledighet.

”Tja, jag vet inte riktigt. Om min fru vill vara hemma länge så tänker då inte jag tjafsa bara för en princips skull.”

Om vi då benar litet i det. ”Principen” handlar om att kvinnor ska ha samma utvecklingsmöjligheter på jobbet som män. ”Principen” handlar om att kvinnor ska tjäna lika mycket som män och kunna få en pension att leva på. Men principen handlar också om att hem- och omsorgsarbetet inte ska ligga på, eller förknippas med, kvinnor.

De ska inte behöva projektleda varje jul, köpa varje kalaspresent eller vara den som alltid rings till förskolan när barnet blivit hängigt, med matkassarna i högsta hugg.

Många kvinnor får idag inte ihop livet, utan går sönder längs vägen. Faktum är att kvinnors sjukskrivningstal är nästan dubbelt så höga som mäns, och personligen tvivlar jag på att det beror på att halva befolkningen skulle vara någon slags måndagsexemplar.

Män har ett ansvar att ta ut huvudet ur bakdelen. Kvinnor har ett ansvar att sätta ner foten, att kräva en bättre fördelning. Absolut. Men. Sverige behöver också en familjepolitik som är en investering för framtiden, och inte ses enbart som en kostnad. En familjepolitik som främjar jämställdhet på riktigt.

Tre reformer för en rättvis familje­politik jag gärna skulle se är:

• Individualiserad föräldraförsäkring med höjt både golv och tak och slopade dubbeldagar.

• Avskaffat flerbarnstillägg från och med fjärde barnet som föds.

• Arbetstidsförkortning för föräldrar med barn i förskolan.

Då har vi kommit en bit på väg.

00:00 / 00:00