Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Grönblåa, ta ert ansvar för Stockholms avfall!

I helgen utbröt en stor brand på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka utanför Stockholm. Soptippen, som svällt över sin tillåtna storlek, drevs tidgare av ett återvinnings- företag vars ägare förra hösten anhölls misstänkta för grovt miljöbrott.
I helgen utbröt en stor brand på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka utanför Stockholm. Soptippen, som svällt över sin tillåtna storlek, drevs tidgare av ett återvinnings- företag vars ägare förra hösten anhölls misstänkta för grovt miljöbrott. Bild: Bild: Stina Stjernkvist/TT

Dagens ETC.

Fusket inom avfallshanteringen är ett växande problem. Oseriösa aktörer är ute efter snabba pengar. Det blir miljön och medborgare som betalar priset. Men den politiska majoriteten i Stockholm gör inte vad som krävs för att stoppa detta, skriver Emilia Bjuggren (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I helgen började det brinna i ännu ett sopberg. Denna gång i Kassmyra i Botkyrka. Cirka 10 000 kubikmeter sopor uppskattas brinna med lågor så höga som sju-åtta meter. Brandförsvaret är där med sex stationer och 15–18 bilar. Soptippen är redan skandalomsusad då den svällt över sin tillåtna storlek och blockerar totalt nio brunnar.

Detta är inte unikt. Det senaste året har flera sopberg uppdagats runt om i Sverige: i Kagghamra i Botkyrka, Marhult i Småland, Skultuna utanför Västerås, Laxå, Norrtälje och Eskilstuna. Istället för att återvinna har oseriösa aktörer satt i system att flytta runt avfall och skapa enorma avfallsberg. I flera av dessa har det brunnit, farliga ämnen har läckt ut i grundvattnet och spridits genom luften till stora områden som nu inte längre är odlingsbara.

I september 2020 anhölls ägarna till ett av de största återvinningsföretagen för grovt miljöbrott. Enligt Stockholms stads miljöförvaltning finns det inom avfallsområdet en utbredd fuskproblematik. Ingen kan längre blunda för att det finns stora brister hos oseriösa aktörer.

Idag genomför Stockholms stad endast ett fåtal tillsynsbesök vid rivningar för att kontrollera att ­avfallet hanteras korrekt. Det är inte tillräckligt. Dessutom har tillsynen av verksamheters avfallshantering, så som restauranger, pausats helt under pandemin. Fusket inom avfallshanteringen är ett växande problem, det har blivit smärtsamt tydligt under senare tid. Hitintills har den moderat­ledda grönblå majoriteten i Stockholm inte agerat alls.

För att komma tillrätta med organiserad brottslighet, fusk och oseriösa aktörer inom avfallsbranschen behövs flera insatser. Kommunens tillsynsarbete måste öka och de förebyggande insatserna intensifieras. Samverkan mellan kommunerna liksom samverkan mellan myndigheter måste stärkas.

I stadens egna upphandlingar behöver miljöförvaltningen komma in och bidra i tidigt skede. På så sätt kan kravställningarna i upphandlingsunderlagen och granskningen av anbuden förbättras ur miljösynpunkt. Utöver det måste stadens myndighetsutövning samordnas med andra myndigheter så som Polisen och Skatteverket för att komma tillrätta med fusk och organiserad brottslighet. Inte heller här har några initiativ tagits av majoriteten.

När vi socialdemokrater krävt ökade insatser har svaret varit att det är kommunen med avfallsberg som är ansvarig, men det faktum att en stor del av avfallsberget i Kagghamra kommer från Stockholm förpliktigar. De politiskt ansvariga i Stockholm måste säkerställa att stadens avfall inte hamnar på en soptipp någon annanstans i Sverige.

Istället för att engagera sig för att hindra organiserad brottslighet inom avfallsområdet har den grönblå majoriteten samlats kring en annan fråga. När den statliga utredningen ”Äga avfall” (SOU 2021:24) nu är ute på remiss är stadens miljöförvaltning tydlig: utredningens förslag om ökad avreglering inom avfallsområdet kommer att leda till fler oseriösa aktörer inom avfallsbranschen. Detta kommer i sin tur leda till en ökad nedskräpning och risk för buller-, lukt- och skadedjurs­olägenheter. Förslagen kommer också att leda till att stora flöden av avfall sker utan kommunens vetskap vilket omöjliggör tillsyn. Miljöförvaltningen avstyrker därför, med rätta, utredningens förslag i sin helhet. Tvärtemot stadens experter vill dock den grönblå majoriteten i Stockholm att utredningens avregleringsförslag ska genomföras.

Istället för att öka insatserna mot organiserad brottslighet, sopberg och nedskräpning engagerar sig den moderatledda majoriteten för förslag som skulle förvärra situationen. Haveriet inom avfallsbranschen går inte att lösa genom ytterligare avregleringar. Det behövs mer kontroll, inte mindre. Att Stockholms avfall dumpas illegalt i andra kommuner är inte acceptabelt. Förslag för att komma tillrätta med problemen finns. Den moderatledda majoriteten måste nu sluta ignorera det egna ansvaret och agera.

00:00 / 00:00