Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Ge inte borgarna makten i regionen!

ETC Göteborg

Valet till Västra Götalandsregionen (VGR) får inte bli det glömda valet. I regionen ligger ansvaret för viktiga frågor som hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken. Det har gjort skillnad att Vänsterpartiet varit en del av ett rödgrönt minoritetsstyre.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Valet till Västra Götalandsregionen (VGR) får inte bli det glömda valet. I regionen ligger ansvaret för viktiga frågor som hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken.  Det har gjort skillnad att Vänsterpartiet varit en del av ett rödgrönt minoritetsstyre. Medan borgarna i Stockholms landsting, med Filippa Reinfeldt i spetsen, i hög fart privatiserar specialistsjukvården, slår sönder öppenpsykiatrin och orsakar kaos i förlossningsvården så har vi stoppat en sådan utveckling. Marknadslösningar fungerar inte, när jämställd och jämlik sjukvård utifrån människors behov är målet. De försvårar en sammanhållen sjukvård och det nödvändiga samarbetet med kommunen.

 

Vi har höjt åldersgränsen för bidrag för glasögon och linser till barn från 7 till 16 år. Vi har år för år höjt gränsen för den fria tandvården, till att nu vara 25 år. Den reformen kommer borgarna att riva upp, om de vinner valet. Det slår direkt mot unga människor. Många är studenter, arbetslösa eller har osäkra anställningar.

 

Vi vill inte att någon ska avstå från att söka vård, för att plånboken är tom. Vänsterpartiet vill att besök hos primärvården skall vara avgiftsfria. Vi vill även ha avgiftsfri mammografi och avgiftsfri influensavaccinering för riskgrupper.

 

I det starkt segregerade Göteborg är det viktigt att vården är tillgänglig för dem med hög ohälsa.  Angereds närsjukhus måste fortsätta utvecklas, och vi har andra goda exempel på utvecklingsarbete inom Göteborgs sjukvård.  Vi behöver äldresjuksköterskor och hembesök så att äldre sköra människor slipper vänta på akuten. Vårdcentralernas arbete med psykisk ohälsa måste stärkas, liksom hela den psykiatriska vården. Alla skall, oavsett funktionsvariationer, få en god hälso- och sjukvård.

 

För Vänsterpartiet är det självklart att prioritera högre löner för kvinnodominerade yrkena. Därför har 50 miljoner per år avsatts utöver avtal från 2012 till 2015. Vi höjer ambitionen och vill se 25000 kr som lägstlön för sjuksköterskor. Vi har i VGR redan specialistutbildning för sjuksköterskor på betald arbetstid. I riksdagens skuggbudget har vi föreslagit statsbidrag för specialistutbildning

 

Borgarna vill chockhöja taxorna i kollektivtrafiken. Höjda avgifter för att åka buss och spårvagn slår stenhårt mot dem med lägst inkomster. De blir fångar i sitt bostadsområde. Att kunna ta del av sin stad, ha råd att åka till jobbet, någon gång kunna ta spårvagnen till havet är en del av välfärden Vi ser möjligheten att få ökade intäkter från staten, om vi får en rödgrön regering. Om inte det blir verklighet, kan skatten komma att höjas, så att kostnaden för välfärden bärs solidariskt.

 

Västra Götaland regionen behöver en rödgrön majoritet med ett starkt Vänsterparti som sätter omtanke och solidaritet i centrum.

 

Eva Olofsson

Lars Engen

Carina Örgård

Mikael Wallgren

 

Kandidater (v) i valet till Västra Götalandsregionen

Ämnen i artikeln