Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge 10 000 afghaner asyl i Sverige

Bild: Bild: Shekib Rahmani/AP/TT

Dagens ETC.

Grön Ungdom kräver att Sverige ska ge skydd åt 10 000 av de mest utsatta personerna i Afghanistan.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Redan innan Talibanernas maktövertagande var Afghanistan ett av världens fattigaste länder, världens farligaste land att bo i och världens farligaste land att vara kvinna i. Detta kommer bara bli värre. Från de provinser och städer Talibanerna tagit de senaste veckorna kommer rapporter om hur talibankrigare går in i städerna med dödslistor. Vi har fått höra hur personer dras ut ur sina hus eller stoppas i sina bilar för att få händerna avhuggna eller bli mördade på öppen gata. De mördar personer som arbetat för den Afghanska regeringen eller polisen. Personer som arbetat med utländska militärer eller diplomater. Journalister och människorättskämpar. Nyckelpersoner inom civilsamhället. HBTQ personer, minoriteter och oliktänkande. Detta är den verklighet som väntar Kabul nu när Talibanerna tagit över den Afghanska huvudstaden och makten i landet.

Världen har ett ansvar för att göra allt som är möjligt för att stoppa detta blodbad. FN har redan gått ut och uppmanat alla världens länder att ta emot flyktingar från Afghanistan. Kanada meddelade nyligen att de kommer ta emot 20 000 av de mest utsatta i Afghanistan, Tyskland har lovat att evakuera 10 000 personer. Det handlar om bland annat journalister, kvinnliga ledare, aktivister för mänskliga rättigheter och HBTQ personer. Sverige måste göra detsamma. Grön Ungdom kräver att Sverige tar emot 10 000 av de mest utsatta i Afghanistan.

Det är nu det gäller, det är nu vi måste agera om Sverige ska kunna kalla sig en humanitär stormakt. Vi vet att Talibanerna avrättar Afghaner som arbetat med utländska makter. Vi måste omedelbart evakuera varenda människa som arbetat för Sverige i Afghanistan. Alla som arbetat på vår ambassad eller med våra soldater och deras familjer måste omedelbart få asyl i Sverige och sättas på ett plan med destination Stockholm. Det måste vara en självklarhet och vi utgår från och kräver att en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör allt i sin makt för att detta ska ske omedelbart. Vi kräver också att de Afghaner som redan kommit till Sverige, däribland många av de ensamkommande, får uppehållstillstånd och därmed är garanterade en framtid i Sverige utan risk för utvisning till Talibanernas Afghanistan.

De beslut vi fattar idag avgör om framtidens generationer ska tvingas skämmas över oss eller få känna stolthet. Inget land kan göra allt, men alla kan göra något. Därför kräver vi att Sverige omedelbart gör som Kanada och Tyskland och genom vårt kvotflyktingsystem ger skydd åt 10 000 av de mest utsatta personerna i Afghanistan.