Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Friskolorna spelar teater för ministrar och föräldrar

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Nu är det dags för Lotta Edholm att välja väg. Ska hon fortsätta hantera friskolemarknaden med silkesvantar eller ska hon sätta Sveriges barn och unga i främsta rummet?

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Snart är det dags för tusentals 15-åringar i Stockholm att välja gymnasieskola. Ett av de första stora besluten många unga tar, och valmöjligheterna är till synes oändliga. I tunnelbanan trängs reklam­affischer från de stora friskolekoncernerna vars program verkar vilja locka till entreprenörsliv i USA, att döma av de internationellt klingande programnamnen. Du kan välja ”Communications program” eller ”Management program” men vid en närmare titt på kursplanerna är de likvärdiga de vanliga samhälls- och naturprogrammen.

I förra veckan kunde vi läsa hur friskolekoncernen Academedia köpt upp neutralt klingande domännamn för att med roliga test och välmenande tips få fler sökande till sina skolor. Skolminister Lotta Edholms (L) hantering av frågan är att kalla till ytterligare ett möte med Friskolornas riksförbund och Academedia. I bästa fall får de kanske en tillsägelse. Men vad händer sedan?

Idag rapporteras istället om hur Thoren Business School i Solna via ett mejl instruerat sina elever att uppföra sig och att vara på plats på lektionen för att ”få närvaro” när Skolinspektionen skulle på besök. Verksamheten är en teater för både regeringen, eleverna och vårdnadshavarna. 

Och om något vet hur det ser ut bakom kulisserna är det Lotta Edholm som själv suttit i friskolekoncernen Tellusgruppens styrelse. Även i Thorengruppens fall kommer det väl som mest stanna vid en tillsägelse från skolministern.

Alla försök att på allvar förändra dagens skolmarknad genom begränsat vinstuttag, rättvisa kösystem och mer insyn i friskolekoncernerna har röstats ner av regeringspartierna och Sverigedemokraterna. I dagens system är det fullt lagligt för skolkoncernerna att ta av de skattemedel de tilldelats för undervisning och lägga på finurliga reklamkampanjer eller satsa på lärarlösa lektioner och eget arbete för att spara in på lärarlöner.

Att välja gymnasieskola är ett stort och avgörande beslut för våra 15-åringar. Inför det valet förtjänar både ungdomar och deras vårdnadshavare att mötas av saklig information om de alternativ som finns, inte av vilseledande sökmotorer. Och eleverna förtjänar en skola som tar sina brister på allvar, inte en som försöker putsa upp verksamheten inför en eventuell granskning. Lotta Edholm behöver ta ansvar för situationen.

Reglera friskolornas marknadsföring så att elever och vårdnadshavare får förutsättningar att göra informerade val på saklig grund.

Förändra dagens skolpengssystem så att kommunala skolor får rättvis ersättning för de högre kostnader och det större ansvar vi har för eleverna.

Offentlighetsprincipen ska också gälla i friskolor. I dag saknar vi insyn i friskolornas ekonomi, trots att de finansieras av skattebetalarna och sysslar med myndighetsutövning.

Nu är det dags för Lotta Edholm att välja väg. Ska hon fortsätta hantera friskolemarknaden med silkesvantar eller ska hon sätta Sveriges barn och unga i främsta rummet? 

När det framkom att Lotta Edholm skulle bli skolminister sköt flera friskolekoncerners aktiekurser i höjden. Regeringens nära kopplingar till välfärdsföretagarna är slående. I förra veckan kom nyhet­en att regeringen väljer att lägga ner utredningen om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv. Sam­tidigt dalar Sverige på internationella korruptionslistor. 

Vilka företräder skolministern? 

Alla de tusentals 15-åringar som med gymnasievalet ska fatta ett av sitt livs viktigaste beslut eller friskolornas marknadsintressen?