Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Follow the money! Finansmarknaden skapade gängkrigen

Serien ”Exit” handlar om finansmän som köper droger och sex. Skribenten tycker att serien illustrerar verkligheten.
Serien ”Exit” handlar om finansmän som köper droger och sex. Skribenten tycker att serien illustrerar verkligheten. Bild: Bild: SVT

Dagens ETC.

Gängkriminaliteten och dödsskjutningarna har ett starkare samband med finansmarknaden och samhällets ekonomiska eliter än med invandring och migration, skriver Bror Perjus.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sverigedemokraterna och övriga högerpartier kopplar indirekt och försåtligt samman gängkriminalitet och dödsskjutningar med invandring. Men gängkriminaliteten och dödsskjutningarna har ett starkare samband med finansmarknaden än med invandring och migration. Samband som också visar hur förödande destruktivt det är med stora ekonomiska klyftor i ett land och globalt.

Den extremt lönsamma och snabbt växande globala narkotikamarknaden har uppenbarligen skapats av kretsar inom finansmarknadens jetset, företrädesvis unga och medelålders alfahannar som gjort sig sanslöst rika på affärer med aktier och andra så kallade värdepapper.

Det illustreras av den omskakande norska tv-serien ”Exit”, en fiktion som bygger på autentiska berättelser av fyra storspelare på Oslo-börsen. Det är sådana som gjort det begärliga och dyra kokainet till en populär partydrog som spridits till allt större köpstarka grupper. Och köpkraft är som bekant begränsad bland fattiga flyktingar som lämnar krig och förtryck, försöker ta sig över Medelhavet i plastbåtar och fotvandrar genom södra Europa eller försöker ta sig över muren mellan Mexiko och USA.

Precis som andra marknader är narkotikamarknaden efterfrågestyrd, global och bevakad med vapenmakt. De ”legala” marknaderna bevakas av professionella, nationella arméer, försvarsallianser och ytterst av stormakternas kärnvapenarsenaler. De illegala narkotikamarknaderna bevakas av illegala beväpnade grupper som vi kallar för kriminella gäng.

De allt större mängderna kapital som pumpas in finansierar gängens allt tyngre beväpning. Inom gängen utbryter revir- och ledarstrider när gängledare grips av polisen eller röjs undan av konkurrenter.

Citationstecknet omkring ordet ”legala” motiveras av att även de nationella diktaturerna och deras så kallade professionella arméer är både i högsta grad illegala och kriminella. Kriminaliteten är mer utbredd i vår värld än många av oss föreställer sig. De som får i uppdrag att praktiskt utöva våldet och dödandet rekryteras oftast bland de allra fattigaste och mest utsatta i våra nationer och samhällen. Det är också de som främst drabbas av våldet. Det gäller också i kampen om narkotikamarknaderna.

Med informationen från Encrochat börjar sambanden mellan finansmarknaden och gängkriminaliteten bli tydliga, som när ett litet källarföretag på Södermalm avslöjas med en omsättning på 100 miljoner euro per år med 60 000 säljare, distributörer och slutanvändare, varav nästan 2 000 i Sverige. Flera är medlemmar i kriminella gäng med namn som Södertäljenätverket, Dödspatrullen, Bandidos MC i Stockholm, Vårvädersligan i Göteborg, Vårbynätverket (Dagens Nyheter 21/3).

I en förundersökning på 2 700 sidor avslöjar Göteborgspolisen 745 ”partyknarkare”. Många bor i ”välbärgade” områden i hela Storgöteborg. Med sina kokainköp har de ”sponsrat Backagänget”, ett i Västsverige ökänt kriminellt gäng (SVT 14/7).

Det är avgörande att polisen inte tvekar utan fortsätter att berätta, spåra, gripa och lagföra de penningstinna slutanvändarna i toppen av pyramiden, de verkliga drivkrafterna bakom de kriminella gängen och dödsskjutningarna. 

Drivkrafterna ska inte legaliseras utan arresteras.

Follow the money!