Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fem MP-krav för att bekämpa hemlöshet

”Ett stort antal kommuner har allmännyttiga bolag som ställer krav på flera månadslöner på banken för att hyra ut en bostad, och accepterar inte försörjningsstöd som inkomst”, skriver debattörerna.
”Ett stort antal kommuner har allmännyttiga bolag som ställer krav på flera månadslöner på banken för att hyra ut en bostad, och accepterar inte försörjningsstöd som inkomst”, skriver debattörerna. Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

I Sverige ska inget barn sakna ett tryggt hem. Ändå är det precis så det ser ut i många kommuner. Från flera håll kommer signaler om att hemlösheten ökar samtidigt som Kronofogden larmar om att fler barnfamiljer vräks som följd av pandemin. Det är hög tid att få en nationell hemlöshetsstrategi på plats och ställa högre krav på kommunernas ansvar för hemlösheten.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under julen har sociala medier fyllts av bilder på glittrande ögon och tända ljus. Vi ser pepparkaksbak och vackra julgranar, mys i soffan och glögg i muggen. Men det är inte en bild som speglar hela verkligheten. Alltför många människor, vuxna och barn, har spenderat julen på vandrarhem, härbärgen eller till och med utomhus i kylan. 

Redan vid årsskiftet riskerar familjer med små marginaler att drabbas av en ekonomisk smäll. Då upphör det extra tilläggsbidrag till bostadsbidraget som betalats ut till barnfamiljer under pandemin – detta trots att situationen för många familjer är fortsatt ansträngd. Miljöpartiet kräver därför att regeringen förlänger tilläggsbidraget. 

Hemlöshet kan se ut på olika sätt. För en del personer handlar det om social problematik som gör det svårt att få och behålla en bostad. För andra handlar det om det vi kallar strukturell hemlöshet, svårigheter som beror på svag anknytning till bostadsmarknaden eller för låga inkomster. I Sverige har kommunerna både ett ansvar för sina invånare under socialtjänstlagen och bostadsförsörjningslagen, men i praktiken ser arbetet väldigt olika ut.

I många svenska kommuner finns idag inget organiserat vräkningsförebyggande arbete. 14 svenska kommuner saknar ett allmännyttigt bostadsbolag och har därmed avsagt sig ett av de viktigaste verktygen för att arbeta med hemlöshet och bostadsförsörjning. 

Ytterligare ett stort antal kommuner har allmännyttiga bolag som ställer krav på flera månadslöner på banken för att hyra ut en bostad, och accepterar inte försörjningsstöd som inkomst. Vi ser också fullständigt hårresande exempel, där barnfamiljer utan bostad slussas runt på vandrarhem i kommunen, med orimliga konsekvenser för barnens skolgång och trygghet. 

Slutligen saknar de flesta ­kommuner en plan för hur våldsutsatta kvinnor ska kunna fly en våldsam man till ett tryggt boende för sig och sina barn. 

Miljöpartiet har under många år drivit frågan om bostadsförsörjning och motverkandet av hemlöshet i både kommuner och regering. Vi har drivit igenom beslut om en nationell hemlöshetsstrategi och pengar till den i budgeten. Nu är det dags att den social­demokratiska regeringen gör verkstad av löftena. Vi kräver:

• En nationell hemlöshets­strategi.

• En höjning av bostadsbidrag och bostadstillägg så att fler kan få en bostad på egen hand.

• En förlängning av det tillfälliga tillägget till bostadsbidraget för barnfamiljer.

• Krav på ett strukturerat vräkningsförebyggande arbete i alla kommuner, som prioriterar att stoppa vräkningar av barnfamiljer.

• Stopp för de orimliga inkomstkraven i allmännyttiga bolag och en statlig hyresgaranti för att sänka trösklarna till egen bostad.

I Sverige ligger vi efter när det gäller ett evidensbaserat arbete mot hemlöshet, och det drabbar tio­tusentals människor i vårt land. Det är dags att ta krafttag mot det misslyckande som hemlösheten är ett kvitto på. Vi vill se en samling kring problemet från alla de partier och organisationer som delar vårt mål.

Ett tryggt hem för alla människor som lever i Sverige.